UiT Norges arktiske universitet er i ferd med å vinne kampen om studentene i landet. Ifølge tall fra universitetet selv har over ni prosent flere studenter fått studierett i 2018 sammenlignet med 2017. Selv om ikke alle kommer til å takke ja, er økningen formidabel.

Samtidig har langt flere studenter registrert seg i boligkø hos studentsamskipnaden i år enn i samme periode i fjor.

7. august gikk studentparlamentsleder Daniel Hansen Masvik, sammen med hotellnæringen i Tromsø, ut og

pekte på online markedsplassen Airbnb som en viktig årsak til den store økningen i nye studenter som mangler sted å bo

.

Airbnb svarer via iTromsø på kritikken og viser til at det ifølge de nasjonale studentorganisasjonene er det økning i studentmassen og at det bygges for lite rimelige nye og boliger og studentboliger i studentbyene – som er årsaken til bolignød og ikke at korttidsutleie via Airbnb fortrenger studentene fra leiemarkedet.

Voldsom økning i studenter

Høsten 2016 hadde UiT 11.518 registrerte studenter ved campus Tromsø. Høsten 2017 var tallet økt med 643 flere studenter til 12.161. Høsten 2018 har 13.251 studenter fått studierett ved campus Tromsø. Selv om ikke alle kommer til å takke ja, så tror universitetsdirektør Jørgen Fossland at det vil bli en stor økning også i år.

– Vi har klar indikasjon på at vi vil få en kraftig økning i antall studenter også i år. Vi dimensjonerer studiene etter hvilke kapasitet vi har på undervisningssiden, og jobber også sammen med studentsamskipnaden for å få flere studentboliger.

Fossland mener man skal være forsiktig med å si at Airbnb er årsaken til at studenter står i boligkø i Tromsø.

– Men en økning i antall studenter vil legge presse på leiemarkedet i byen. Vi oppfordrer derfor alle som har mulighet til å leie ut, til å gjøre det til studenter, slik at vi klarer å absorbere økningen i studentmassen, sier Fossland.

Satser på privatmarkedet

De siste årene har 450 nye studentleiligheter og hybler blitt ferdigstilt i Tromsø. Administrerende direktør i studentsamskipnaden, Hans Petter Kvaal, håper utleiemarkedet klarer å tilby flere boliger til studenter fremover.

– Det bygges jo veldig mye i Tromsø, og vi håper jo at flere studenter finner en plass i det private markedet. Selv om vi har forholdsvis god dekning av samskipnadsboliger sammenlignet med andre studiebyer, så forventer vi jo at markedet skal klare å ta inn flere, sier Kvaal.

Modererer seg

Leder for studentparlamentet, Daniel Hansen Masvik, er enig i at Airbnb ikke har all skyld for at studentene står i boligkø i byen.

– 1500 flere studenter i Tromsø siden 2016, og kun 450 nye boliger, er vel egentlig årsak til at studenter står i boligkø?

– Da opptakstallene kom, var jeg klar på at det ikke er nok å bare øke antall studenter uten å samtidig stille til rådighet nok boliger, sier Masvik.

Han understreker at det ikke er lett å bare peke på en faktor, og mener det er et samspill mellom at antallet studenter øker i Tromsø og blant annet at også Airbnb brer om seg i byen, for at prisene stiger i boligmarkedet.

Om vi lar Airbnb løpe løpsk i markedet, vil det i ytterste konsekvens være studentene som blir tvunget ut av leiemarkedet, mener Mesvik,

Han sier at det er et problem at studenter må takke nei til studieplass, fordi de ikke finner bolig i Tromsø.

– Om jeg ikke viste hvor jeg skal bo de første ukene i Tromsø, så hadde vel neppe jeg klart å prioritere studiene, poengterer Masvik.