1.500 flere studenter siden 2016 – kun 450 nye studenthybler bygd i samme periode

Til tross for at universitetet har hatt en massiv økning i antall studenter i Tromsø fra 2016, er kun 450 nye studentboliger bygd i samme periode.

IKKE BARE AIRBNB: Daniel Hansen Masvik er leder for studentparlamentet. Han er enig i at det er et mer komplisert bildet enn bare inntreden av Airbnb, om hvorfor studenter står i boligkø i Tromsø. Foto: Privat 

nyheter

UiT Norges arktiske universitet er i ferd med å vinne kampen om studentene i landet. Ifølge tall fra universitetet selv har over ni prosent flere studenter fått studierett i 2018 sammenlignet med 2017. Selv om ikke alle kommer til å takke ja, er økningen formidabel.

Samtidig har langt flere studenter registrert seg i boligkø hos studentsamskipnaden i år enn i samme periode i fjor.

HÅPER PÅ PRIVAT MARKEDET: Hans-Petter Kvaal er administrerende direktør i studentsamskipnaden i Tromsø, og han håper markedet vil klare å absorbere den store økningen i antall studenter i Tromsø. Foto: Ronald Johansen 

7. august gikk studentparlamentsleder Daniel Hansen Masvik, sammen med hotellnæringen i Tromsø, ut og pekte på online markedsplassen Airbnb som en viktig årsak til den store økningen i nye studenter som mangler sted å bo.

Airbnb svarer via iTromsø på kritikken og viser til at det ifølge de nasjonale studentorganisasjonene er det økning i studentmassen og at det bygges for lite rimelige nye og boliger og studentboliger i studentbyene – som er årsaken til bolignød og ikke at korttidsutleie via Airbnb fortrenger studentene fra leiemarkedet.


Talsperson for Airbnb: – Vi er ikke skyld i manglende studentboliger i Tromsø

Airbnb har fått kritikk fra hotellnæringen og studentparlamentet i byen for å fordrive studenter fra leiemarkedet i byen. Airbnb mener derimot at de ikke opptar samme kapasitet som studentboligmarkedet.

 

Voldsom økning i studenter

Høsten 2016 hadde UiT 11.518 registrerte studenter ved campus Tromsø. Høsten 2017 var tallet økt med 643 flere studenter til 12.161. Høsten 2018 har 13.251 studenter fått studierett ved campus Tromsø. Selv om ikke alle kommer til å takke ja, så tror universitetsdirektør Jørgen Fossland at det vil bli en stor økning også i år.

UNDERVISNINGSKAPASITET AVGJØR: Jørgen Fossland, universitetsdirektør ved UiT Tromsø arktiske universitet sier at det er undervisningskapasiteten som avgjør hvor mange studieplasser som tilbys i Tromsø, og ikke husrom. Foto: Tobias Eilertsen 

 

– Vi har klar indikasjon på at vi vil få en kraftig økning i antall studenter også i år. Vi dimensjonerer studiene etter hvilke kapasitet vi har på undervisningssiden, og jobber også sammen med studentsamskipnaden for å få flere studentboliger.


Dette må du vite dersom du skal leie ut boligen din i sommer

Skal du leie ut boligen din i sommer? Da bør du oppdatere deg på de nye skattereglene.

 

Fossland mener man skal være forsiktig med å si at Airbnb er årsaken til at studenter står i boligkø i Tromsø.

VOLDSOM ØKNING: Fra 2016 til 2017 økte antall studenter i Tromsø med 643 stk. Fra 2017 til 2018 er økningen forventet å være enda større, viser UiTs egne tall. Illustrasjon: iTromsø 

– Men en økning i antall studenter vil legge presse på leiemarkedet i byen. Vi oppfordrer derfor alle som har mulighet til å leie ut, til å gjøre det til studenter, slik at vi klarer å absorbere økningen i studentmassen, sier Fossland.
 

Satser på privatmarkedet

De siste årene har 450 nye studentleiligheter og hybler blitt ferdigstilt i Tromsø. Administrerende direktør i studentsamskipnaden, Hans Petter Kvaal, håper utleiemarkedet klarer å tilby flere boliger til studenter fremover.

– Det bygges jo veldig mye i Tromsø, og vi håper jo at flere studenter finner en plass i det private markedet. Selv om vi har forholdsvis god dekning av samskipnadsboliger sammenlignet med andre studiebyer, så forventer vi jo at markedet skal klare å ta inn flere, sier Kvaal.


Rekordmange studenter har kommet inn på UiT

Og en stadig større andel av studentene kommer sørfra.


Modererer seg

Leder for studentparlamentet, Daniel Hansen Masvik, er enig i at Airbnb ikke har all skyld for at studentene står i boligkø i byen.

– 1500 flere studenter i Tromsø siden 2016, og kun 450 nye boliger, er vel egentlig årsak til at studenter står i boligkø?

– Da opptakstallene kom, var jeg klar på at det ikke er nok å bare øke antall studenter uten å samtidig stille til rådighet nok boliger, sier Masvik.


Gjennomsnittlig husleie i Tromsø øker mest for andre år på rad

Nå må folk betale mer for å leie bolig i Tromsø enn i Stavanger, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

 

Han understreker at det ikke er lett å bare peke på en faktor, og mener det er et samspill mellom at antallet studenter øker i Tromsø og blant annet at også Airbnb brer om seg i byen, for at prisene stiger i boligmarkedet.

Om vi lar Airbnb løpe løpsk i markedet, vil det i ytterste konsekvens være studentene som blir tvunget ut av leiemarkedet, mener Mesvik,

Han sier at det er et problem at studenter må takke nei til studieplass, fordi de ikke finner bolig i Tromsø.

– Om jeg ikke viste hvor jeg skal bo de første ukene i Tromsø, så hadde vel neppe jeg klart å prioritere studiene, poengterer Masvik.


1500 studenter står i boligkø under to uker før studiestart

Studentparlamentsleder mener private utleiere må ta sin del av ansvaret.