Fylkessammenslåingen mellom Troms og Finnmark:

Mæland frykter at Finnmark kan velte regionreformen

Hvis fylkessammenslåingen mellom Troms og Finnmark havarerer, frykter kommunalminister Monica Mæland (H) for hele regionreformen, skriver NRK.

PÅ ARENDALSUKA: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).  Foto: Pedersen, Terje

nyheter

Monica Mæland sier at dersom Finnmark lykkes med å unngå fylkessammenslåingen med Troms, så vil det kunne påvirke hele regionreformen.

– Jeg tror det kan få konsekvenser for resten av landet, og det er alvorlig. Da må nok Stortinget drøfte hva de vil gjøre, sier Mæland til NRK.

Prosessen med å slå sammen de to nordligste fylkene er i øyeblikket helt fastlåst. Mandag møter Troms på Mælands kontor for å diskutere veien videre, mens Finnmarks fylkesordfører har valgt ikke å stille.

Vedtatt to ganger

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik sier til NRK at hun ikke vil snakke om sammenslåingen, men gjerne snakker med Mæland om fylkenes nye oppgaver. På spørsmål om hun er villig til å velte hele regionreformen, svarer Vassvik:

– Det er bare tull, det at vi ikke vil slå oss sammen med Troms vil ikke velte hele reformen. Det går an å tenke særordning for oss. Vi kan fint stå for oss selv og få nye oppgaver slik de har presentert sine forslag, sier fylkesordføreren til NRK.

To stortingsvedtak

Mæland viste på sin side til at regionreformen er vedtatt av Stortinget to ganger.

– Det handler om prinsipper. Du kan være rivende uenig, men når Stortinget har fattet vedtak, må det følges opp, sa statsråden.

Når Stortinget samles i oktober er det duket for en tredje runde om Finnmark-Troms som et nytt storfylke. Senterpartiet har varslet et forslag som tar sikte på å parkere sammenslåingen.