Det ble i vår bestemt at Barnevernstjenesten i kommunen skulle etablere et Akutt kompetanseteam (AKT) og et Akutt familieteam (AFT). Dette for å kunne iverksette umiddelbare tiltak dersom et barn utsettes for omsorgssvikt. Nå er det klart at kompetanseteamene opprettes fra oktober 2018.

Dette skriver Tromsø kommune på sine nettsider.

Ifølge kommunen må cirka 30 barn i kommunen flytte vekk fra egen familie i akutte situasjoner hvert år. AKT skal med sine 12 ansatte tre inn i akutte saker og sette søkelyset på barnets beste. AFT skal være et alternativ til å flytte barn raskt. Det kan, ifølge kommunen, bety at men setter inn tiltak i familien 24 timer etter at et vedtak er fattet.

– Når barn må flytte fra sin egen familie i akutte situasjoner, er det snakk om alvorlig omsorgssvikt. Likevel kan det å måtte flytte oppleves vanskelig for barnet, fordi det innebærer store omveltninger i familiens liv. Det letter ofte situasjonen om barnet selv kan få medvirke i prosessen og planlegge endringen sammen med oss, forklarer Kathrine Eidissen, avdelingsleder i ressursavdelingen i Barnevernstjenesten i Tromsø kommune på kommunens nettsider.

Ifølge barnevernstjenesten oppdager de ofte alvorlig omsorgssvikt vet at barn selv forteller om det. Da er det ofte en risiko for at barnet kan bli utsatt for eksempelvis vold igjen, og viktig at arbeidet effektiviseres.

– I akutte situasjoner er det viktig at vi har team som har kompetanse til å vurdere situasjonen til det beste for barnet. Dette handler om evnen og muligheten til å kunne iverksette tiltak som kan virke stabiliserende for familien og at vi raskt kan avgjøre i hvilke tilfeller det er behov for å flytte barn ut av familien, sier Eidissen til kommunen.