Nå kan du få sjekket soppen

De neste søndagene kan du få soppsakkyndige til å sjekke om den er spiselig eller giftig.

FARLIG – OG IKKE FARLIG: Soppsakkyndig Lasse Aleksandersen viser fram en velsmakende rimsopp i sin venstre hånd. Den må ikke forveksles med den giftige slørsoppen i hans høyre hånd. 

nyheter

Soppsesongen i Tromsø er godt i gang, og søndag ettermiddag inviterte Tromsø Museum til soppkontroll. Men hvilken sopp kan være farlig, og hva er god matsopp?

Hver søndag de kommende fire ukene kan du ta med deg soppkurven til museet etter endt plukking, og få fangsten kontrollert av en ekspert.

LES OGSÅ: Unni fryktet den sjeldne soppen skulle forsvinne for godt. Så fikk hun en gledelig nyhet.

Kokker som vil lære

Rodrigo Maio og Ricardo Santos var to av mange som hadde tatt turen til Sør-Tromsøya, for å diskutere og lære om sopp. Kompisene er tilflyttere fra henholdsvis Brasil og Portugal, og viser seg å være spesielt interessert i det kulinariske aspektet ved soppen de selv har plukket.

– Vi jobber begge som kokker i Tromsø, smiler Maio.

– Men vi skal ikke bruke denne soppen i våre restauranter, bare hjemme, siden spisesteder må kjøpe sopp fra godkjente leverandører. Jeg elsker sopp, og vil gjerne lære mer om de forskjellige sopptypene man finner her, sier Santos.

KOKKER: Rodrigo Maio (til venstre) og Ricardo Santos var interessert i å lære om god matsopp. Alle foto: Helge Skog 

Han er vant med å plukke sopp hjemme i Portugal, mens soppsanking er nytt for kompisen Maio.

– Vi har tropisk klima i Brasil, og det er for varmt for de fleste typer sopp, forklarer han.

LES OGSÅ:

Denne soppen er kun funnet ett sted i verden. Så dukket den opp i Tromsø.

Unni Bjerke Gamst har gjort en iherdig innsats for å avdekke hvilken sopptype hun fant i nærområde sitt. Nå kjemper hun for at den skal overleve.


Må bestå praktisk eksamen

På andre siden av bordet står Lasse Aleksandersen. Han viser fram forskjellige sopptyper, og diskuterer smak, kontekst og utseende med stor entusiasme.

– Vi er her for å sørge for at folk bare får med seg spiselig sopp hjem. Både kona, min yngste sønn og jeg er soppsakkyndige, sier han, og nikker bortover mot de to andre kontrollørene.

Forskjellige typer sopp plukket i Tromsø til utstilling. 

– Hvordan blir man egentlig autorisert soppkontrollør, eller soppsakkyndig?

– Man må ha bestått en ganske omfattende praktisk eksamen, der det er veldig lite rom for å feile. Man må i tillegg friske opp denne kunnskapen hvert femte år, forklarer Aleksandersen.

LES OGSÅ: Botanisk hage trekkes frem som en av verdens fineste av britisk storavis. Det er bare et aber ved omtalen ...

Kun én dødelig sopptype i Tromsø

For en mer pedagogisk tilnærming til kontrollen, har Aleksandersen og hans to medkontrollører tatt med en rekke vanlige matsopper som folk kan se, ta og lukte på.

– Finnes det mye giftig sopp i Tromsø?

– Ikke så mye at man trenger være redd for å plukke sopp, men man kan finne hvit fluesopp – som er dødelig. Ellers er det en del sopptyper som er uspiselige, men få som er alvorlig giftig.

– Har du eksempel på en matsopp som er undervurdert, eller kanskje ikke så godt kjent?

– Ja, det vokser veldig mye rimsopp i Tromsø for tida, men den må ikke forveksles med giftige slørsopper, sier den soppsakkyndige.