Et titalls personer i oransje overlevelsesdrakter var samlet på Arcos Sikkerhetssenter på Skattøra søndag kveld. Containere er satt opp langs hele helikopterlandingsplassen, og ved den ene inngangen står evakueringsekspert og professor, Ed Galea. Han roper «next!», og en mann i overlevingsdrakt skynder seg så fort han kan gjennom den skråsatte tunnelen.

Den oransjekledde mannen deltar i et forskningsprosjekt i regi av Høgskolen på Vestlandet (HVL) og UiT. Forskningen skal undersøke hvordan personer reagerer under en evakueringssituasjon, og hvordan bevegeligheten og ganghastigheten reduseres i en slik drakt.

Ønsker folk over 50

Prosjektleder Helle Oltedal ønsker at så mange som mulig dukker opp på Arcos Sikkerhetssenter på Skattøra, der testene utføres klokka 15 og 18 hver dag fram til torsdag i denne uka. Hun røper riktignok at det er aldersgrupper det er større behov for enn andre.

– Vi er veldig avhengige av at vi får nok deltakere, noe som gir nok observasjonspunkter. Det vi mangler er folk over 30 år, og spesielt dem over 50. Studenter har vi mange av. Når vi skal gjøre statistiske analyser i etterkant er det viktig at det er like mange i hver aldersgruppe.

Først i verden

Oltedal roser samarbeidet mellom studiestedene i Tromsø og i Bergen.

– Det som er spesielt med prosjektet er at vi faktisk er de første i hele verden som gjør et slikt eksperiment i denne skalaen – for evakuering i polare farvann. Senere skal vi også samle inn data på Hurtigrutens passasjerbåter.

Arcos, som er landsdelens største leverandør av kurs og rådgivning innen sikkerhet og beredskap, har satt sine utearealer på Skattøra disponibel også denne uken. Dette er noe Oltedal setter stor pris på.

– I tillegg til Arcos må jeg takke alle frivillige som har stilt opp helt gratis for oss, og Cramo som lånte oss containere. Også det helt vederlagsfritt. Vi hadde aldri klart å gjennomføre dette uten dem.

Imponert av Tromsø

Herve Thevenon var en av de frivillige på søndag . Han hadde reist helt fra Bergen for å være med.

– Hvorfor har du meldt deg?

– Fordi det hørtes ut som et spennende prosjekt. Veilederen min på universitetet ga meg beskjed om denne muligheten, og jeg kunne ikke si nei. Det er flott å kunne være med på et eksperiment som forhåpentlig vil gjøre passasjerbåter tryggere.

Thevenon hadde ikke bare eksperimentet i tankene da han satte seg på flyet.

– Jeg elsker Tromsø! Havet, naturen og det faktum at det ikke er så mange folk her, appellerer til meg, avslutter franskmannen.

Prosjektet Arcevac er en del av forskningsprogrammet Marsafe ved institutt for maritime studier på Høgskolen på Vestlandet. I Arcevac jobbes det med å forbedre sikkerheten til passasjerer, samt evakuering og overlevelse under ekstreme forhold i arktisk farvann.