I går gikk fristen ut for å melde sin tilbakemelding til Aps nominasjonskomité om man søkte gjenvalg. Etter å ha tenkt seg om i hele sommer, bestemte Jarle Heitmann seg for at han stille seg disponibel for partiet.

– Uansett om de ønsker meg på første, fjerde eller 17. plass på lista, stiller jeg opp. Jeg stiller meg disponibel, så er det opp til partiet og bestemme hvordan de vil bruke meg. Hvis jeg blir spurt av nominasjonskomiteen om å stille som ordfører, så ønsker jeg å gjøre det, sier han.

– Men de har vel allerede spurt om du kunne tenke deg å stille som ordfører?

– Ja, de har jo det. Og det har jeg gitt tilbakemelding om at jeg har lyst til.

Heitmann varslet i januar at han kunne tenke seg å bli varaordførerkandidat, for «Prosjekt Kristin», som han døpte laget. Da sa han også at han krevde en høy posisjon for å la seg nominere.

- Men nå har jeg ingen slike krav. Partiet skal få bruke meg som de vil.

Jobbe for Tromsø

– Hvilken type ordfører ville du blitt?

– Jeg ville vært en ordfører som er i og jobber for Tromsø. Jeg ville nok nedprioritert annet arbeid utenfor byen, og internasjonalt fokus. Jeg tenker at Tromsø tidvis tar en for stor rolle på vegne av landsdelen og verden. Vi må heller jobbe for å få arbeidsplasser til Tromsø. Vi må slutte å unnskylde oss for at vi er til, og for at næringslivet og organisasjoner ønsker å etablere seg her. Da får vi heller leve med at andre byer anklager oss for å ville «grafse til oss», sier han.

«Glad i Tromsø»

Ap-politikeren er kommunikasjonsmannen står bak uttrykkene «Glad i Tromsø» , som er slagordet til hans egen blogg, og kampanjeslagordet «Prosjekt Kristin». Sistnevnte ble avlyst da Kristin Røymo sa nei til gjenvalg. Men «Prosjekt Jarle» vet han ikke om det blir noe av.

– Nei, hvis det blir aktuelt at jeg blir ordførerkandidat, skal vi tenke oss nøye om hvilken kommunikasjonsstrategi vi velger. Men «Glad i Tromsø» tar jeg gjerne med meg, og hvis jeg kan klistre det begrepet til meg i alt jeg gjør som politiker, tror jeg det kan være veldig positivt. Fordi jeg er glad i Tromsø, og vi trenger en ordfører som kan sette Tromsø først, også foran sitt eget parti. Det vil jeg gjøre.

– Respekt for vervet

Heitmann sier han har en god idé om hva han går til, når han sier han kunne tenke seg en topplassering.

– Jeg har veldig respekt for hva det innebærer å være ordfører i Tromsø, fordi jeg har jobbet nært på flere ordførere. Derfor tar jeg ikke lett på denne beslutningen. Jeg har alltid gått to skritt bak ordførere, så det er en litt absurd tanke å skulle ta skrittet fram. Men jeg tror jeg kunne fylt rollen godt, sier han.

Han trekker fram helse, skole og idrettspolitikk som sine hjertesaker, i tillegg til god økonomisk styring

Til tross for dårlige målinger har Heitmann tro på valgseier.

–Vi har svært gode politiske resultater å vise til. Jeg tror at uansett hvem som blir nominert til Aps toppkandidat, så kan personen vinne valget. Det så ikke noe lysere ut for fire år siden, men vi klare å vinne valget da.

Håper på støtte fra AUF

Heitmann er medlem i Sentrum arbeiderlag, og arbeiderlagene jobber i disse dager med å sende inn sine forslag til kandidater. Heitmann håper blant annet på støtte fra AUF.

– Jeg står AUF ganske nært politisk, og det er alltid positivt å ha med seg AUF i en nominasjon i Arbeiderpartiet, for de har mye de skulle ha sagt.