Endelig i nytt hus etter at det forrige gikk opp i flammer

Nesten ett år etter at hjelpesenteret på Prestvannet brant ned har Dyrebeskyttelsen fått nøklene til sitt splitter nye hus. Og det er tre ganger så stort som det forrige.

NYTT HJELPESENTER: I dette rommet vil flesteparten av kattene som Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø har boende oppholde seg. Til venstre skimtes en glassdør som vil gå ut i luftegården som de planlegger å bygge neste år. Fra venstre: ansvarlig for hjelpesenteret Susanne Langvad, styreleder Therese S. Rye, nestleder Hege Gausdal Foshaug og kasserer Kristin S. Rye. 

nyheter

30. september 2017 våknet de frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø opp til den triste meldingen om at hjelpesenteret deres på Prestvannet sto i brann. De 13 kattene som bodde på sentret hadde dødd i brannen, og huset var totalskadd. I ettertid viste det seg at brannen var påtent, men politiet har fremdeles ingen mistenkte i saken.


Brann hos Dyrebeskyttelsen: 13 katter er omkommet

Politiet anser brannen som mistenkelig.

 

Men viljen til hjelp fra både vanlige folk og politikere var stor, og etter kort tid hadde Dyrebeskyttelsen fått et midlertidig tilholdssted i den nedlagte barnehagen på Håpet. I tillegg strømmet pengene inn til organisasjonen, og etter noen uker hadde de fått inn nesten 900.000 kroner. Det var til god hjelp da nytt hus skulle bygges.

– Huset har kostet nesten fire millioner kroner, og med unntak av 1,5 millioner som vi har lånt av Dyrebeskyttelsen Norge sentralt, så har vi betalt alt selv. Dette er noe vi har spart til og drømt om i 12 år, og det er helt fantastisk at det endelig er en realitet, sier kasserer i organisasjonen, Kristin S. Rye.


Disse kattene brant inne på Dyrebeskyttelsen

13 katter omkom i den tragiske brannen natt til lørdag. Nå har Dyrebeskyttelsen gått ut med navnene på de firbeinte.

 

PÅ BRANNTOMTA: Sålen til det gamle hjelpesenteret står fremdeles på tomta der det brant i september i fjor. Nå har et tre ganger så stort hjelpesenter kommet opp, men styremedlemmene sier at det er med blandede følelser at Dyrebeskyttelsen nå er tilbake der deres 13 katter døde i brannen. 

 

– Konstant påminner

iTromsø møter styremedlemmer i organisasjonen ved Prestvannet. På tomta står fremdeles grunnmuren og sålen etter det gamle hjelpesenteret. Ser man godt etter ser man fremdeles spor av avtrykkene der de døde kattene lå.

– Dette stedet er en konstant påminner om det som skjedde. Så vi har litt blandede følelser med å være tilbake på tomta, sier nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Hege Gausdal Foshaug.


Hjelpesenteret hadde ikke innboforsikring

– Det er kattene som er det største tapet for oss, sier styrelederen som opplyser om at tingene på hjelpesenteret uansett var udaterte og nærmest verdiløse.

 

– Mange av våre frivillige tar fremdeles til tårene når de er her, og det er ille å tenke på at det finnes noen i lille Tromsø som gjorde dette. Vi er selvfølgelig veldig glade for all den støtte og hjelp vi har fått i ettertid, og ikke minst at vi nå endelig kan ta over det nye huset vårt, men det er altså med litt blandede følelser at vi står her i dag, sier styreleder Therese S. Rye.

VASKEROM OG BAD: Der det gamle hjelpesenteret kun hadde et lite toalett, har Dyrebeskyttelsen nå fått både et større bad og et vaskerom. Det kan benyttes som isolat av syke katter, men også som behandlingsrom hvis de trenger veterinær til senteret. 

 

Bak henne ruver det rundt 150 kvadratmeter store huset. Huset er bygd av Saltdalshytta, og rommer det meste Dyrebeskyttelsen har ønsket seg.

Huset har vært planlagt i flere år, men etter brannen ble det noe fortgang i prosessen da organisasjonen plutselig ikke lenger hadde det lille røde huset, som de hadde benyttet siden 2012.


Her er de første kattene på plass i Dyrebeskyttelsens nye lokaler

Tirsdag kveld var Dyrebeskyttelsen nesten ferdig innflyttet på Håpet, og de første kattene var på plass i det som forhåpentligvis blir et midlertidig hjem.

 

Mangler fremdeles luftegård

– Her er det eget møterom, vi har matlager, vi har utstyrslager, vi har et nytt og flott kjøkken, vi har vaskerom og isolat hvis vi får inn skadde dyr og vi har et stort oppholdsrom for alle kattene, sier Foshaug og peker rundt om i huset.


Står fremdeles uten mistenkt i brannstifter-sak: Ber publikum om hjelp

Politiet står uten mistenkte etter fire ukers etterforskning av brannen hos både Dyrebeskyttelsen og et nabohus.

 

Enn så lenge er det få møbler på plass, da de overtok huset først for fem dager siden.

– Oppstartsdato er ennå ikke helt satt, men vi skal ha en intern innvielsesfest 23. september. Så satser vi på å være i gang rundt 1. oktober, men vi flytter ikke kattene hit før alt er klart, sier Therese S. Rye.

NYTT KJØKKEN: Det mangler fremdeles hvitevarer på det nye kjøkkenet, men Kristin S. Rye er like fullt fornøyd med det som blir et splitter nytt og stort kjøkken. 

 

På det gamle hjelpesenteret hadde de på det meste 18 katter boende i huset, og da var kapasiteten sprengt. Nå har de tre ganger så stor plass som før, og antar de at de kan ha opp mot 30 katter, da de har flere rom og større flater å boltre seg på.

Men en ting gjenstår fremdeles: Luftegård. Utenfor vinduene og glassdøra mot Prestvannet og skogsområdet har de et større areal som de kan benytte til luftegård. Men det koster å bygge.

– Vi må bygge det slik at kattene ikke kan komme seg ut av luftegården, noe som legger føringer på både underlag og netting som går helt opp til taket. Også koster det rundt 200.000 kroner å lage en ordentlig luftegård, og det har vi ikke råd til nå. Vi satser på å bygge neste år, men hvis det er noen entreprenører eller andre som har erfaring med å bygge luftegård er de hjertelig velkomne til å ta kontakt, sier Rye og smiler.


Dyrebeskyttelsen fylles opp av katter fra distriktene

To ildsjeler fra Dyrebeskyttelsen bruker fritiden sin på å kjøre til bygder i Troms for å hente hjemløse og forvillede katter. På hjelpesenteret i Tromsø er det knapt en eneste katt fra byen.