Det er en rakett som ble testet i november, som ifølge en amerikansk etterretningsrapport er på avveie i Barentshavet nord for Norge og Russland. Tre fartøyer skal være på vei for å prøve å finne den, ett av dem utstyrt for å håndtere radiaktivt materiale fra våpenets reaktorkjerne. Det russiske missilet skal ikke være utstyrt med et kjernefysisk stridshode.

Daglig leder Nils Bøhmer i Bellona skriver på Twitter at han er bekymret over nyheten. Bøhmer jobbet i Statens strålevern før han begynte å arbeide for Bellonas Russlandsgruppe, hvor han jobber tett med spørsmål knyttet til blant annet atomulykker.

Ifølge NTB skrøt Vladimir Putin tidligere i år av den nye atomdrevne raketten med ubegrenset rekkevidde.

Rakettypen skal imidlertid ha krasjet de fire gangene den ble testet i tidsrommet november til februar, ifølge kilder den amerikanske kanalen CNBC har snakket med. Opplysningene stammer fra amerikansk etterretning.

Kan lekke

Kilder med kjennskap til rapporten opplyser til CNBC at det ikke er satt noen tidsfrister for det russiske søket.

Etterretningsrapporten nevner ikke hvorvidt eventuelle skader på atomreaktoren kan medføre miljø- eller helserisiko. Hans Kristensen, direktør for atominformasjonsprosjektet til Federation of American Sceientists, er likevel bekymret.

– Det sier seg selv at hvis du fyrer av en rakett drevet av kjernefysisk motor eller energikilde, så vil det kjernefysiske materialet ende opp samme sted som missilet, sier Hans Kristensen til CNBC.

– Hvis raketten er mistet til havs og blir funnet hel, så er det kanskje en hypotetisk mulighet for å gjøre det uten forurensing, men jeg vil ha mine tvil der, fortsetter han.

Ikke ubegrenset

Våpenet skal ha vært under utvikling siden begynnelsen av 2000-tallet. Det spekuleres i om den atomdrevne motoren først kobles inn når raketten er luftbåren.

I en tale til den russiske nasjonalforsamlingen 1. mars varslet Putin at Russland er i ferd med å utvikle flere nye kjernefysiske våpen som ikke skal kunne stanses av andre lands rakettskjold.

I etterretningsrapporten framkommer det at USA har fått med seg testing av fire atomdrevne missiler av samme type. En av dem holdt seg luftbåren i to minutter og fløy like over 35 kilometer før den gikk ned, mens en av dem krasjet etter bare fire sekunder.