Entreprenør Norvald Jørgensen AS sendte 14. august et brev til byggherren Tromsø kommune hvor de påpekte HMS-risikoen ved å fortsette arbeidet på Dramsvegen, like ved innkjørselen til studentboligene.

Kun busstrafikk

Siden arbeidet startet har veistrekningen vært stengt for all trafikk, med unntak av buss i rute. I juli krasjet en buss med en gravemaskin på dette stedet. Det var da ingen personskader.

I brevet ber Morten Jørgensen, daglig leder i Norvald Jørgensen AS, om at strekningen stenges for all trafikk mens arbeidet pågår.

– Skadepotensialet ved en ulykke mellom svingende skuffe på 25 tonns gravemaskin og buss i fart er innlysende, skriver Jørgensen i brevet.

Han hevder at påkjennelsen er så stor at enkelte maskinførere har blitt syke, mens andre har sluttet på grunn av situasjonen i Dramsvegen.

– I tillegg til risiko for publikum, er den intense busstrafikken så nært gravemaskinene en stor belastning for NJs ansatte, skriver han.

Brevet var et varsel til Tromsø kommune om at dersom veistrekningen ikke stenges for busstrafikk vil entreprenøren vurdere å nekte å utføre arbeidet.

Ikke enig

Tirsdag 21. august sendte Tromsø kommune svar til Norvald Jørgensen AS, hvor de ikke gikk med på å stenge strekningen for busstrafikk. Svarbrevet var forfattet av Kent Berglund, leder for Plan og Utbygging i Tromsø kommune, og Anatoly T. Thorsen, prosjektleder.

– Vi mener at det finnes alternative måter å sørge for at SHA/HMS ivaretas enn å stenge veien for busstrafikk. Dermed krever vi at veien er åpen for trafikk, slik Norvald Jørgensen AS har forpliktet seg til i kontrakten, skriver Berglund og Thorsen i svaret til entreprenøren.

Ingen aktivitet

Arbeidet med å legge avløpsledninger til det nye Tromsøbadet har pågått på Dramsvegen siden april i år. Etter planen skal de være ferdig innen november i år.

Da iTromsø dro til stedet på torsdag formiddag var det ingen aktivitet på den aktuelle strekningen. Gravemaskiner og utstyr var blitt flyttet fra Dramsvegen til Grøholtvegen, hvor arbeidet fremdeles var i gang.

Morten Jørgensen fra Norvald Jørgensen AS ønsket ikke å kommentere saken, eller svare på hvorfor arbeidet står uferdig på Dramsvegen.

– Det er entreprenørs ansvar å planlegge og utføre arbeidet i henhold til avtalen i kontrakten, og vi har ikke fått beskjed om at de har stanset arbeidet. jeg vet ikke om det er aktiv graving på stedet akkurat nå, sier Kent R. Berglund, leder for Plan og Utbygging i Tromsø kommune over telefon.

Deler bekymringene

Magnar Nilssen, driftssjef i Nobina Troms deler entreprenørens bekymringer.

– Det er veldig trangt mellom bussene og gravemaskinene. Flere hundre busser kjører denne strekningen daglig, og vi har allerede hatt et par hendelser der oppe, sier Nilssen over telefon. Han skjønner at entreprenøren ikke er fornøyd med situasjonen, og forklarer at også flere av bussjåførene oppfatter strekningen som svært uheldig.

– Vi har et veldig fokus på akkurat denne strekningen, og flere av sjåførene sier at det rett og slett ikke er bra nok slik det er i dag. Likevel er det problematisk å flytte busstraseen, fordi veldig mange da mister busstilbudet, sier Nilssen.