Det finnes allerede et nasjonalt forbud mot burka og niqab i undervisningssituasjoner. Nå vil Anni Skogman (Frp) at dette forbudet skal utvides til å gjelde i hele skoletiden, samt på skoleveien til grunnskolen.

– Burka og niqab er kvinneundertrykkende plagg som hindrer kvinner i å delta aktivt i samfunnet og som hindrer integrering. I et åpent demokrati skal man kunne identifisere hverandre og se hverandres ansikter. Vi er glade for Stortinget nå har vedtatt et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssituasjoner, heter det i interpellasjonen.

Videre mener Skogman at at ansiktsdekkende plagg hindrer god kommunikasjon og svekker utbyttet av opplæringen og samspillet mellom elever og lærere i grunnskolen.

– Derfor mener vi at forbudet også skal gjelde i hele skoletiden for hele skoleområdet og skoleveien til grunnskolen i kommunen, skriver hun.

Ber om ordførers syn i saken

Skogman ønsker nå en debatt om saken, og ber dagens politiske ledelse klargjøre for sitt syn i saken.

– Én ting er voksne mennesker som bærer disse plaggene, noe annet er barn som er pålagt dette hjemme – det er ikke nødvendigvis frivillig. Jeg er særdeles opptatt av mobbing, og tror at sånne typer hodeplagg utgjør forskjeller. Jeg er opptatt av å behandle alle likt, sier Skogman.

– Hvordan skal dette kunne kontrolleres i praksis?

– Det er ikke det letteste. Jeg mener ikke at man skal ha lærere og rektor langs skoleveiene, men på skoleområdet, utenfor klasserommet, er et sted man kan begynne. Vi har mange rare lover i dette landet, og ikke alle er like lett å sjekke. Signaleffekten er derimot viktig, sier hun.

Vil forhindre mobbing

Frp-politikeren mener uansett det er viktig å ta debatten – for å forhindre mobbing i skolen.

– Jeg er en av få som tør å ta debatten. Vi trenger åpenhet rundt dette. Den andre siden av dette er at jeg er beskyldt for å være rasist, men jeg er det motsatte. Jeg vil alle vel, sier Skogman.

– Vi har selvsagt religionsfrihet, og folk skal få tenke og gjøre hva man vil. Men i størst mulig grad må man forholde seg til det norske systemet, legger hun til.

Forberedt på reaksjoner

Skogman drar paralleller til debatten om politifolk skal få bære kors.

– Skal det være nei, skal det være nei til alt, sier hun.

– Så alle religiøse symboler bør forbys i skoleområdet?

– Tja, hva er religiøse symboler? Norge er et kristent land, så om noen vil bære kors, blir de ikke mobbet for det.

– Så da er det ikke nei til alt?

– Det handler om hvordan vi som samfunn er med på å tilrettelegge for mobbing, sier Skogman.

Hun er forberedt på reaksjoner.

– Jeg har opplevd at mennesker kommer til meg og sier at de har blitt fortalt at jeg ikke liker dem. Men jeg har aldri møtt dem før. Hør på det jeg sier, ikke det du tror jeg mener.

Spørsmålet vil bli tatt opp som første sak i kommunestyret neste onsdag.