Gode nyheter for rypejegerne

Etter flere år med svak utvikling viser tall fra Statskog et oppsving i rypebestanden over hele landet.

Illustrasjonsbilde   Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

nyheter

Statskog kommer med gode nyheter skriver Folkebladet.

– Det store bildet er svært positivt. Det er alltid lokale variasjoner, noe vi særlig ser i Troms denne høsten. Men alt i alt tyder tallene på økende tetthet og kyllingproduksjon i hele landet, sier jakt- og fiskesjef i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

– Rapportene våre tyder på at det er mye smågnagere, slik som mus og lemen. Dette er den store motoren for rypeutviklingen. Spesielt reven vil i slike år snarere gå etter smågnagere enn rypekyllinger, sier han.

Høstens rypejakt reguleres etter et nytt forvaltningsopplegg som Statskog innførte i fjor. Dette har bakgrunn i Breisjøbergets egen doktorgrad innen rypeforvaltning.

Årets rypetelling og historisk jaktuttak legges til grunn, før det avklares hvilke begrensninger som må innføres. For Altevatn /Dividalen er det estimert en tetthet på 18 ryper per kvadratkilometer. For Ytre Troms er det estimert en tetthet på 20 ryper per kvadratkilometer.