Wanny Woldstad-veggmaleri avdukes tirsdag kveld

Barnebarn og oldebarn i Tromsø for å delta

Kari Smeby (64) og sønnen Håkon (36) kasta seg på flyet til Tromsø for å delta på avdukingen av veggmaleriet som hedrer farmor og oldemor Wanny Woldstad.

EN SLEKTNING PÅ VEGGEN: Håkon Smeby (36) og mora Kari Smedby (64) tok flyet til Tromsø for å være med på avdukingen av veggmaleriet av Håkons oldemor og Karis farmor. Under åpningen tirsdag kveld skal de dele fra sine historier om Wanny. Foto: Frank Lande 

nyheter

Kari og Håkon setter seg på benken foran veggmaleriet og nyter sola. Det er ikke gått mange dager siden de fikk høre at Wanny Woldstad pryder en hel vegg i Tromsø sentrum, men de trengte heller ikke mange timer på å bestemme seg for å få tak i flybilletter og fly til Tromsø for å delta på avdukingen av veggmaleriet tirsdag kveld.

– Jeg synes det er helt fantastisk! Det er virkelig en ære å få være her, og jeg synes det er veldig morsomt at Wanny er blitt hedret på denne måten, sier Kari Smeby og ser opp på veggen bak seg.

– Viktig å ta sjanser

Håkon er Wannys oldebarn og har aldri møtt henne.

– Mitt forhold til Wanny er at jeg har vokst opp med et fotoalbum hvor det var bilder av alt fra hennes tid på Svalbard til taxivirksomheten her i Tromsø. Jeg tror også at jeg har fått en eventyrlyst i meg på grunn av henne, noe som viser seg både i at jeg er glad i å være ute i naturen, men også at jeg har valgt å bli skuespiller. Lærdommen jeg tar med meg fra Wanny er at det er viktig å ta sjanser, og gjøre det man er redd for, sier Håkon.


Dette er saken
  • Prosjektet Walls of Women Tromsø skal produsere veggmalerier som løfter fram kvinner som har hatt betydning for Tromsø. Bak prosjektet står illustratør Liv Ragnhild Kjellman, arkitekt Berit Steenstrup og grafisk designer Christopher Ide.
  • Wanny Woldstad var den første kvinne som drev fangst på Svalbard, Tromsøs første kvinnelige taxisjåfør, forfatter og oldfrue.
  • Veggmaleriet av Wanny Woldstad er designet av Christopher Ide.
 

– Jeg husker henne som streng

Kari bor i Gjerdrum, litt sør for Gardermoen, og Håkon er bosatt i Oslo.

– Wanny hadde to sønner og jeg er datter av yngstesønnen Alf. Foreldrene mine bosatte seg i Lillestrøm, så jeg vokste opp der, forteller Kari.

Woldstad hadde med seg begge sønnen til Svalbard, da Karis far var 16 år og storebroren ett år eldre.

– Møtte du Wanny?

– Ja, men hun døde i 1959, og da var jeg bare fem år gammel. Jeg har imidlertid noen minner, men mye er sikkert ting jeg er blitt fortalt og bilder jeg har sett.

– Hvordan husker du henne?

– Hun var nok en bestemt liten dame. Jeg husker henne som streng, men også at det var veldig stas da hun kom besøk. Hun hadde alltid med seg så mange spennende ting, sier Kari.

Wanny har fire oldebarn, men verken Karis datter eller hennes niese eller nevø hadde anledning til å komme til Tromsø på så kort varsel.