Selv om Oslo passerte Troms og Finnmark på den nasjonale klamydiastatistikken for 2017, er Tromsø enda høyt oppe på den nasjonale statistikken sett i forhold til folketallet.

Samskipnaden har i samarbeid med sosialmedisinsk senter (SMS) nå satt opp tre selvtestingsstasjoner på UiTs campus Tromsø.

— Vi er veldig glade for å ha fått til selvtesting på campus, for vi tror terskelen for å teste seg da blir lavere. Vi ser at klamydiatallen blant unge går opp, og dermed blir det ekstra viktig å ta vare på sin egen seksuelle helse, påpeker prosjektansvarlig helsesøster Randi Elisabeth Olsen i en pressemelding.

Klistremerkeordning

Selvtesten foregår inne på merkede toaletter utenfor Universitetsbiblioteket, på MH-bygget og oppe på Kraft Sportssenter. Toalettene er merket med runde, rosa klistremerker.

Testen for gutter består i en enkel urinprøve, mens jenter fører en spesiell q-tips inn i skjeden. Prøvene legges så i en konvolutt og legges i ei postkasse. Alt foregår inne på toalettet, så testen kan gjennomføres helt diskret.

Selvtesting har vært mulig en god stund på campus Narvik, og nå er det planer om å også rulle ut prosjektet i Harstad og Alta.