iTromsø inviterer til politisk debatt

Tar debatten ut av spaltene

Torsdag kveld stiller politikere fra alle partier i kommunestyre til debatt på Verdensteateret.

KLAR FOR DEBATT: Martin Lægland, politisk redaktør i iTromsø, inviterer til politisk debatt på Verdensteateret torsdag 30 august klokka 20. Foto: Frank Lande 

Dette er saken
  • Om ett år skal tromsøværingene gå til urnene for å avgi sin dom over byens politikere.
  • Mediehuset iTromsø inviterer til debatt for å stille politikerne til veggs om politikken de har ført de tre siste årene – og for å få en smakebit på sakene som kommer til å prege valget i 2019.
  • Temaer for debatten er kommunens økonomiske situasjon (krisen i helse og omsorgssektoren), eiendomsskatten og innføring av bompenger.
  • Debatten ledes av iTromsøs politiske redaktør Martin Lægland. Dørene åpner 19.45, og debatten starter 20.00
  • Dette er kandidatene som stiller til debatt: Jarle Heitmann (Ap), Erlend Svardal Bøe (H), Jens Ingvald Olsen (Rødt), Pål Julius Skogholt (SV), Morten Skandfer (V), Helga Marie Bjerke (KrF), Barbara Vögele (MDG), Anni Skogman (Frp) og Marlene Berntsen Bråthen (Sp).
  • Debatten blir også direktesendt på itromso.no.
nyheter

9. september 2019 er det duket for kommunestyre- og fylkestingsvalg. Det er over et år til, men iTromsøs politiske redaktør Martin Lægland ser klare tegn på at valgkampen allerede er i gang allerede.

– Partiene er i gang med nominasjonene, og vi har allerede sett at Jens Johan Hjort stiller seg til rådighet som Høyres ordførerkandidat, og Gunnar Wilhelmsen pekes på som en sannsynlig toppkandidat for Arbeiderpartiet, sier han.

VALGET 2017: Her er et bilde fra debatten i forkant av stortingsvalget i fjor.   Foto: Daniel Lilleeng

Mandag var Bjørnar Moxnes (Rødt) i Tromsø, noe Lægland tolker som at politikerne har begynt å mobilisere for det lange løpet mot valget neste år.

– I tillegg var Jonas Gahr Støre var på Rakettnatt og serverte kaffe som «frivillig». Det er lite politikk og mye tull, noe som er et sikkert tegn på at valgkampen er i gang.

– Lokalvalgene er viktige

Lægland sier at lokalvalgene ofte blir undervurdert i forhold til stortingsvalget, men mener at lokaldemokrati er vel så viktig for folk.

– Vi har et mye nærmere forhold til skoler og sykehjem enn nasjonale institusjoner som langt unna, sier Lægland.

Under debatten skal politikerne stilles til veggs om politikken de har ført de siste tre årene, samt spørres ut om hva de har tenkt å gjøre fremover.

– Debatten er tredelt, og vil ta for seg kommunens økonomiske situasjon, og da særlig krisen i helse og omsorgssektoren, eiendomsskatten og innføring av bompenger, sier Lægland.

Uten filter

Aviser og nett er allerede fulle av både politikk og debatt, men Lægland mener at det er noe eget å se politikerne live.

– Det gir folk sjansen til å høre hva politikerne sier og mener, uten at det filtreres gjennom mediene eller andre mellomledd. Det blir også åpning for å stille spørsmål. Vi i iTromsø jobber hver dag for å gjøre avstanden mellom politikere og folk kortere, og dette er enda en arena for å gjøre det, sier Lægland.

iTromsø har gjennomført flere politiske debatter de siste årene, men dette er først gang det gjøres i et år hvor det ikke er valg.

– Den politiske debatten faller ofte litt bort i mellomvalgår, og det forsøker vi nå å gjøre noe med. Vi tar debatten ut av spaltene og ut til folk.