– Det stemmer at PC-ene er forsinket, opplyser Trond Gunnar Leithe, IKT-rådgiver i Tromsø kommune.

Ifølge Leithe opplevde elevene i 8. klasse det samme i fjor. Også i år må klassetrinnet smøre seg med tålmodighet.

– Skolestart er jo nesten samme dato hvert år. Hvordan kan dette skje to år på rad?

– Det har vært et problem med leveranse fra produsent. Her i Tromsø leveres PC-ene til Bedsys, for så å bli distribuert rundt på skolene. Problemene har oppstått hos produsent, som i dette tilfellet er Acer.

Klarte ikke levere tidsnok

Leithe forteller at det ble byttet til laptop-produsenten Acer sent i prosessen, noe som har deler av skylden for forsinkelsen.

– Dell, som i utgangspunktet skulle levere datamaskinene, klarte ikke å levere de 900 bærbare enhetene som 8.-klassingene trengte, innenfor gitt tidsramme. Dermed måtte Bibsys kontakte Acer i midten av juni, for ny PC-bestilling.

IKT-rådgiveren lover at skjermvante ungdomsskoleelever snart vil få et nytt verktøy.

– Tirsdag 4. september er forventet leveringsdato, så i løpet av neste uke skal alle ha fått sin PC, sier Leithe.

Leithe forteller videre at årets PC-er leveres ferdig konfigurert av produsent, noe som er nytt av året. Dette medfører større klargjøringsarbeid av produsent, men betydelig mindre oppstarts- og driftsvedlikehold fra kommunen.

Fokus på relasjonsbygging

Lena Abrahamsen, rektor ved Tromstun skole, tar ikke på vei over situasjonen.

– Det vi har fokus på de første ukene med de nye ungdomsskoleelevene er stort sett relasjonsbygging, altså å gjøre dem klar for ungdomsskolen. I dette arbeidet er ikke PC så viktig. Det hadde selvfølgelig vært fint å ha dem tilgjengelig, men vi er fornøyd så lenge de er klar til de nasjonale prøvene om et par uker, forteller Abrahamsen.

– Det er kanskje andre rektorer i kommunen som bryr seg mer om teknologi enn meg, men dette går helt fint for oss, sier Tromstun-rektoren flirfullt.

Heller ikke rektor ved Grønnåsen skole, Ann-Torild Yttergård, ofrer mye tanker rundt situasjonen.

– Det er nok noen av elevene som er litt utålmodige, men vi er ikke avhengig av PC-er for å undervise, konstaterer Yttergård.

Rektor ved Kroken skole, Birgit Ovesen, er noe mer kritisk til forsinkelsen.

– Det er selvfølgelig uheldig, men når det er sagt er vi enda i en oppstartsfase. Vi får bare gjøre det beste ut av situasjonen.