– For at vi skal kunne utvikle oss som klubb så må vi få mer istid. Ellers går det ikke å gå videre, sier leder i Tromsø Ishockeyklubb (TIHK), Arild Hausberg.

I dag er det TIHK, skøyteløperne, skøyteklubben, curlingmiljøet og allmennheten som har tilgang til ishallen på Templarheimen.

For trangt i dagens ishall

Ifølge Hausberg er det for mange om beinet.

– Vi får for lite treningstid, og vi får for dårlige treningstider, sier han.

Og fortsetter:

– I tillegg får vi flere og flere lag, og både herrene og damene spiller i seriesystemene – noe som medfører at det skal spilles flere og flere kamper, sier han.

For TIHK ville en ideell løsning på kapasitetsproblemene være en ny ishall der man kunne trene.

Vil utvikle seg kommersielt

– Vi trenger hovedsakelig en treningshall som vi kan disponere selv – da vil det bli bedre kapasitet for kamper, og de andre isidrettene i den gamle ishallen, sier Hausberg.

Derfor går nå TIHK ut og foreslår at de kan finansiere og bygge en egen hall, og stå for drift av denne.

– Vi skjønner jo at kommunen ikke har penger til å investere i en ny ishall, men om de kan stille som garantister for et lån så kan vi selv ta på oss å bygge hallen, sier Hausberg.

Tromsø Ishall på Templarheimen eies av kommunen, og det er også kommunen som står for den kommersielle driften av hallen.

TIHK har tidligere prøvd å få overta eksempelvis kioskdrift og skøyteleie fra kommunen, men fått nei.

Høringsinnspill

– Om vi skal kunne utvikle oss sportslig så må vi ha mulighet til å få inntekter – ellers blir det veldig dyrt for oss å delta i seriespill og turneringer, sier Hausberg.

Forslaget fra TIHK kommer som en del av innspillsrunden til "kommunedelplan for idrett" som er ute på høringsrunde for tiden.

Ifølge Hausberg passer det også godt tidsmessig med tanke på signaler fra sentralt hold.

– Norges Ishockeyforbund har sagt at man vil satse på hallbygging over hele landet, og at Nord-Norge vil bli prioritert, sier han.

Kan få 50 prosent av kostnadene

Det kan i sin tur medføre at andelen spillemidler til finansiering av byggingen kan bli så stor som 50 prosent.

– Det er et vindu som jeg tror vil være åpent i to-tre år fremover, og det vil være en gylden mulighet til å få bygget en hall nummer to i Tromsø, sier Hausberg.

Dagens ishall kostet i sin tid cirka 70 millioner kroner å bygge. Ifølge Hausberg vil en treningshall ikke være nødt til å koste så mye.

– Jeg mener at vi realistisk sett kan bygge en hall til 50–60 millioner kroner, sier han.

Andre støttespillere

Ifølge ham kan kostnaden bli enda lavere dersom man velger de absolutt billigste løsningene.

Han tror at det vil være mulig å få andre investeringsmidler enn lån og spillemidler.

– Jeg tror at det vil være mulig å få støtte fra næringslivet og "rike onkler". Dessuten er det stor kreativitet og dugnadsvilje blant medlemmene i klubben, sier Hausberg.

Vil ha tomt

I TIHKs høringsuttalelse ber man kommunen om å stille tomt til disposisjon i tillegg til å være lånegarantist.

– Det ville være mest naturlig om denne tomta lå i tilknytning til kunstisbanen i Tromsdalen slik at vi kan dra nytte av hverandre, sier Hausberg.

TIHK har vært i kontakt med administrasjonen i kommunen, og med politisk ledelse.

Jarle Heitmann, finanspolitisk talsperson og gruppeleder i Arbeiderpartiet, sier at TIHKs initiativ er prisverdig.

Støtter initiativ

– Det er nok den enkleste måten å få bygget nye idrettsanlegg. Det finnes i dag neppe midler i kommunen til å gjennomføre slike investeringer – derfor er det veldig bra om idrettslagene selv tar på seg dette, sier han.

Ifølge Heitmann er det lav finansiell risiko knyttet til det å være garantist.

– Erfaringsmessig har risikoen for at kommunen må innfri garantiene vært minimale. Ishockeyklubben har gode kommersielle muligheter til å få ting til å gå rundt, sier han.

Han peker dog på en ting som må være på plass før kommunen kan stille seg helt og holdent bak TIHKs prosjekt.

– Det må være godt forankret i idrettsbevegelsen. Det må sies at prosjektet er godt forankret i kommunen strategier for satsing på hallbygging,

DRIVE PÅ EGEN HÅND: Tromsø Ishockeyklubb vil ha en ishall som de har både driftsansvar og kommersielt ansvar for. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen