30 mistet livet på norske veier i sommer:

Påkjørselen i Grønnegata var eneste dødsulykke i Troms

Statens vegvesen tror antallet omkomne i trafikken kan bli det laveste på 71 år.

ENESTE I TROMS: Ulykka i Grønnegata hvor Else Antonsen (85) mista livet var den eneste dødsulykka i Troms i sommer. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

I fjor mista 32 personer livet på norske veier i løpet av de tre sommermånedene. Tallene for Troms viser to omkomne i løpet av sommeren 2017, tre i 2016 og én i 2015.

NEDGANG I DØDSULYKKER: Guro Ranes, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, tror antallet omkomne kan komme under 100 i 2018. Foto: Knut Opeide 

 

I år er det to færre drepte totalt på landsbasis, mens det i Troms har vært én dødsulykke de siste tre månedene, da Else Antonsen (85) tirsdag i forrige uke mistet livet etter å ha blitt påkjørt av en lastebil i Grønnegata.

– Troms har vanligvis ikke mange ulykker, og heller ikke om sommeren. Forklaringen skyldes delvis at det er relativt lavt folketall, men også at det er få innfartsveier med mye tungtrafikk. I Østfold, hvor tungtransporten kommer inn til Norge via Sverige, vil det være trafikkulykker som ikke har noe med innbyggertallet i Østfold å gjøre, forklarer avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Guro Ranes.

Færre døde hittil i år

Ranes forteller at så langt i år har 63 personer mista livet i trafikken, mot 67 personer på samme tidspunkt i fjor. I 2017 endte tallet på 100 omkomne.

– Dermed kan vi komme under 100 trafikkdrepte i løpet av 2018, noe som vil være første gang på 71 år, sier Ranes, og legger til at det i 1947 var 94 personer som omkom.

Ranes understreker at selv om det kan gå mot det laveste antall omkomne på norske veier på 71 år, så handler dette om langt mer enn bare tall og statistikk.

– For hver enkelt ulykke er en stor tragedie for dem som rammes. Selv om dødstallene har gått ned, har vi dessverre ikke den samme positive utviklingen på antall trafikkulykker og utviklingen av hardt skadde i trafikken. Vi ligger etter de ambisiøse målene som er satt, sier hun.

Flest på Vestlandet

Rogaland og Hordaland har vært hardest rammet denne sommeren med fem trafikkdrepte hver.

Buskerud og Sogn og Fjordane hadde begge tre dødsulykker. Oslo, Finnmark, Vest-Agder, Trøndelag og Telemark er de eneste fylkene som ikke har hatt en eneste dødsulykke i samme tidsperiode.