Vil ha slutt på at folk tar bilder av ulykker

Ambulanseforbundet vil ha strengere regler for å få slutt på at folk fotograferer ulykker.

Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum  Foto: Stian Lysberg Solum

nyheter

I forrige uke måtte brann- og redningsetaten på Askøy jage tilskuere som kom helt inntil bilvraket, og fotograferte en 80 år gammel mann som satt fast, skriver NRK. Ifølge Ambulanseforbundet er slike situasjoner et økende problem.

– Det er vanskelig å håndtere en pasient samtidig som man må passe på publikum som kommer tettere og tettere innpå, sier leder Ola Yttre i Ambulanseforbundet til NRK.

– Vi ser at det er flere og flere telefoner med fotoapparat, og at det blir tatt bilder som blir spredt på nett. Vi ser også at etter politireformen venter vi i større grad på politi på plassen, og det blir mange oppgaver å holde styr på, sier han.

Fra 1. januar 2018 ble det gjort endringer i det svenske lovverket som gjør at privatpersoner ikke har lov til å ta bilder av ulykker der involverte mennesker synes. Ambulanseforbundet ønsker seg et lignende forslag også i Norge, og nå er et slikt lovforslag sendt ut på høring.

Avdelingsleder for fotodesken i VG, Annemor Larsen, er imidlertid kritisk til en ny lov:

– Et fotoforbud er unødvendig fordi det er så mange andre lover og regler vi har som regulerer dette. I tillegg har det kommet en ny GDPR-lov, som vi er forpliktet til gjennom EØS, som også skal hindre folk i å spre privat materiale på nett, sier Larsen til NRK.