– Setebeltet er livredder nummer én, i buss som i bil. I bussen kan konsekvensene bli fatale om det skjer en ulykke og passasjerene sitter usikret, sier Ida Bergene Kongsrud i Statens vegvesen i en pressemelding.

Beltebruken går ned

Fra mandag 3. september vil Statens vegvesen gjennomføre beltekontroller i busser over hele landet. Bakgrunnen for initiativet er en spørreundersøkelse gjennomført av veivesenet som viser at beltebruken går ned til tross for at nesten alle busspassasjerer er klar over beltepåbudet.

Undersøkelsen viser at beltebruken i buss har gått ned fra 81 prosent som brukte belte i fjor vår til 74 prosent som nå oppgir at de «i stor grad» bruker belte i buss. Årsaken er definitivt ikke manglende kunnskap. Hele ni av ti er godt kjent med beltepåbudet.

– I bilen griper de fleste av oss automatisk etter beltet idet vi setter oss, men denne vanen er foreløpig ikke helt etablert i bussen. Bruk belte hver gang du kan, både for din egen og andres sikkerhet, oppfordrer Kongsrud.

Vanskelig å endre folks vaner

Ifølge undersøkelsen er de hyppigste årsakene til at folk lar være å bruke belte at de har «glemt det», ellers så skylder folk på «gammel vane».

De som tar buss oftest er også de som er dårligst til å bruke belte, nemlig unge i alderen 15–29 år. Mens de fleste husker å feste beltet når de setter seg inn i en bil, er det nok mange som anser bussen som en frisone for beltebruk, selv om det er minst like viktig å bruke beltet i buss som i bil. Imidlertid er holdningene i ferd med å snu, skriver Statens vegvesen, da stadig færre mener at det er sosialt akseptabelt å ikke bruke beltet i buss.

– Ta hensyn til de du reiser sammen med, og bruk belte når det er belte i bussen. Beltet holder deg på plass i setet, slik at du ikke er til fare for de du reiser sammen med i en bråstopp. En så enkel konstruksjon som det, har reddet og vil fortsette å redde mange liv, sier Kongsrud.

NY VANE: – I bilen griper de fleste av oss automatisk etter beltet idet vi setter oss, men denne vanen er foreløpig ikke helt etablert i bussen, sier Ida Bergene Kongsrud i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen