Slik var augustværet:

Satte historisk varmerekord i august

I august ble det satt varmerekord i Tromsø, men det regnet også 40 prosent mer enn normalt.

NY VARMEREKORD: 1. august ble det gjort en måling på 28,4 grader, en varmerekord som ikke er blitt slått siden det ble målt 27,4 grader i august 1994. Foto: Trond Haakensen. 

nyheter

Vi skriver september og dermed er værtallene for august klare. Klimaforsker Ketil Tunheim kan melde at det er satt ny varmerekord for august måned:

– I værstasjonen ved Vervarslinga i Tromsø ble det 1. august målt 28,4 grader, sier Tunheim.


Været august 2018
  • Det ble satt ny varmerekord da det 1. august ble målt 28,4 grader.
  • I snitt var temperaturen for august 4,4 grader, noe klimaforsker Ketil Tunheim mener er helt på det jevne.
  • Det falt imidlertid 115 mm nedbør, noe som er 40 prosent mer enn normalt.
 

24 år gammel rekord

– Værstasjonen på toppen av Tromsøya har målt temperaturer siden 1924. Forrige rekord på 27,4 grader ble satt i august 1994, Varmerekorden som ble slått i 1994 sto seg helt fra 1934, da det ble målt 26,6 grader, sier Tunheim.

– Nå er rekorden altså slått igjen. Er det klimakrisen som gjør seg gjeldende?

– Det er vanskelig å si hvor mye en sånn rekord betyr, for venter du lenge nok så vil du få ekstremvarme som kan sette nye rekorder. Det er altså ikke helt ekstremt at den gamle rekorden blir slått med én grad, sier han.

Nord-Norge satte 18 rekorder

Det ble satt 20 varmerekorder i Norge i løpet av august, og bortsett fra to rekorder i Trøndelag, så ble alle rekordene satt i Nord-Norge.

– Syv av rekordene ble målt i Troms, og rekorden på 28,4 grader var nok en del av etterslepet fra juli. I Sør-Norge var det varme været over i slutten av juli, men det varte enda ei halv uke i Nord-Norge. I løpet av disse dagene tikket det inn en god del rekorder.

– Var august en varmere måned enn vi er vant til i Tromsø?

– Nei, middeltemperaturen var på 4,4 grader, noe som riktignok er litt varmere enn i fjor, Da var middeltemperaturen 3,8 grader. Det ble en ganske gjennomsnittlig temperatur for august, sier Tunheim.

115 mm nedbør

Til tross for varmerekord falt det mye mer regn enn vanlig.

– Med 115 mm nedbør så regnet det faktisk 40 prosent mer enn det som er normalen, sier Tunheim, og legger til at «normalen» i dag er basert på perioden 1961–1990.

NY NEDBØRSREKORD: Det endte med 115 mm nedbør i august, noe som er 40 prosent mer enn «normalen», basert på målinger mellom 1961–1990. Foto: Ronald Johansen. 

 

– Så da fikk vi litt av hvert fra himmelen den siste måneden?

– Det ble en litt mer interessant august i år enn det var i fjor, alt ettersom hvordan man ser det, avslutter Tunheim.