Fersk rapport:

– Nordnorske bær er sunnere enn søringbær

Ny rapport slår fast at bær og grønnsaker som dyrkes i nord ofte er både søtere, sunnere og friskere enn mat de som dyrkes i sør. Blåbærene har i tillegg høyere innhold av enkelte antioksidanter.

BEST I NORD: De nordnorske ville blåbærene har et litt høyere innhold av enkelte antioksidanter enn i sørlige områder, står det å lese i en rapport fra Norsk institutt for bioøkonomi.   Foto: NTB scanpix

Dette sier rapporten
  • Norsk institutt for bioøkonomi har nylig publisert en rapport som viser at unike nordlige klimaforhold, med lange dager og lave temperaturer, kan påvirke egenskaper hos mat, fôr og beitevekster.
  • De arktiske klimaforholdene viser seg i ulike innholdsstoffer for flere produkter.
  • Brokkoliens utseende blir påvirket, gulrot og kålrot får tydeligere søtsmak, gulroten blir lysere i fargen, men også mer sprø og saftig og jordbær blir søtere, men får noe svekket rødfarge.
nyheter

I en rapport fra Norsk institutt for bioøkonomi slås det fast at bær og grønnsaker dyrket i Nord-Norge har andre egenskaper enn tilsvarende mat dyrket i det sørnorske klimaet.

Ifølge rapporten er det de unike nordlige klimaforholdene, med lange dager og lave temperaturer, som påvirker matens egenskaper.

Sprøere og saftigere

Innen kålvekster påvirker klimaet utseendet til brokkoli og gir redusert bittersmak. Gulrot og kålrot blir også søtere på grunn av lavere innhold av bitterstoffer, selv om sukkerinnholdet er uendret. Den nordnorske gulroten har lavere innhold av karoten, og blir lysere i fargen enn i varmere klima.

Resultatene for kålrot, brokkoli og gulrot tyder også på mer sprø og saftig konsistens samt friskere smak, ved lave dyrkingstemperaturer.

Mer antioksidanter i bær

Ville bær i nordlig klima har litt høyere innhold av enkelte antioksidanter enn i sørligere områder, men lokale forskjeller i vekstforhold (fjell, kyst) kan ha like stor betydning. Hagebær i nordlig klima kan smake søtere (jordbær) eller mindre søte (solbær) på grunn av forskjellige klimaresponser. Jordbær og bringebær får noe svekket rødfarge ved lave dyrkingstemperaturer.

Instituttet har gått gjennom all litteratur på området, og trekker særlig fram mangelen på bitterstoffer som påfallende hos grønnsakene som dyrkes i nord.

– Spesielt gulrot og kålrot er søtere og det uten at sukkerinnholdet er mindre. Det skyldes et lavere innhold av bitterstoffer som ofte kan kamuflere en søtsmak, sier forsker Tor J. Johansen ved Norsk Institutt for Bioøkonomi til NRK.