Ekstremvær gir nordmenn skadesmell

Skadeøkning på over 30 prosent i år

Og nå må folk forberede seg på høststormene, advarer forsikringsbransjen.

EKSTREMVÆR: Mye vær gir mange skader.   Foto: Jon Terje Eiterå

nyheter

Norge har opplevd ekstremvær både vinter og sommer det siste året. Det gir store utslag hos forsikringsselskapene. Brann- og vannskader er årsaken til mange av problemene.

– Norske forsikringsselskaper har fått inn over 170.000 skademeldinger hittil i år. Det betyr at nordmenn har fått utbetalt 4,4 milliarder kroner i erstatninger. Hver skade har i gjennomsnitt kostet over 25.000 kroner, sier produktsjef Einar Brekken i Frende Forsikring i en pressemelding.

LES OGSÅ: Naboene fortviler over skader på boligene etter sprengningsarbeid: – Ingen vil hjelpe oss! (for abonnenter)

Brann og vann

– Våre skadetall viser størst økning på hytter og hus, og det er vann og brann som er hovedårsaken, sier Brekken.

Trenden bekreftes av tall fra Finans Norge for første halvår 2018. Brannerstatningene så langt i år er på 1,5 milliarder kroner, 14 prosent opp fra samme tid i fjor. Erstatningene etter vannskader er også på nesten 1,5 milliarder, hele 30 prosent opp fra i fjor.

– Erstatningene til private hus, hytter og innbo har skutt i været med nesten 25 prosent siden i fjor. Det er voldsomme tall for hele bransjen. Nå må folk forberede seg på høststormene. Tallene våre viser at storm er årsaken til 25 prosent av hytteskadene som meldes til forsikringsselskapene, sier Brekken.

LES OGSÅ: Studenter: Dette «trikset» gjør at du kan slippe innboforsikring