To elever ved Tromsdalen VGS til UNN etter brannuhell på klassetur

Guttene har vært til observasjon på sykehuset over natten og skal være lettere til moderat skadd etter uhellet.

Kreditering: Norges Kart

nyheter

To gutter på andre året ved idrettslinja til Tromsdalen VGS ble onsdag kveld fraktet til UNN med ambulansehelikopter etter et brannuhell under en skoletur i nærheten av Sappen i Reisadalen.

– Skadene er fra rødsprit-damp, sier operasjonsleder Steinar Gudmundsen til NRK onsdag.

Uhellet skal ha skjedd ved en holme ute i Reisaelva (se kartet over), noe som gjorde selve uthentingen av de skadde komplisert, skriver Framtid i Nord.

De to tromsøguttene ankom UNN rundt klokka 23.25 onsdag.

Ikke klarhet i hva som skjedde

– De var på en av de læreplanfestede turene man gjennomfører på idrettslinja, bekrefter rektor Torill Hvalryg til iTromsø torsdag morgen.

– De har hele tiden hatt tett oppfølging av de lærerne som er med på turen. Dette er erfarne lærere som skolens ledelse er i tett dialog med, sier Hvalryg som opplyser torsdag kveld at hun ennå ikke har fått klarhet i hva som skjedde da de to guttene fikk skader fra rødsprit-damp.

– De er på vei hjem nå, og vi vil ha samtaler i morgen, opplyser Hvalryg.

Det er så langt ikke kjent nøyaktig hvordan uhellet skjedde.

– De to fikk behandling for lettere til moderate skader og er under behandling. De er på sykehuset til observasjon så lenge det er medisinsk nødvendig, sier kommunikasjonssjef ved UNN, Hilde Pettersen, til iTromsø torsdag kveld.

«Nå må norske skoler ta ansvar!»

Leder i Norsk forening for brannskadde, Kenneth Wangen, sendte torsdag kveld ut en pressemelding der han skriver at norske skoler må ta ansvar og slutte å bruke rødsprit på skoleturer.

– Nå har det dessverre skjedd igjen. To gutter ble brannskadd etter en ulykke med rødsprit i en klassetur for en skole fra Tromsø. Slike ulykker er gjengangere i brannskadestatistikken. Det er som regel i forbindelse med etterfylling av rødsprit i et stormkjøkken at slike ulykker inntreffer, skriver Wangen, som innleder pressemeldingen med følgende beskjed «Nå må norske skoler ta ansvar!»

– For dårlig opplæring, feil bruk og uerfarenhet ligger som regel til grunn for at disse ulykkene skjer. Samtidig er rødsprit en lunefull væske, som brenner med en nesten usynlig flamme. Det er også nesten umulig å slukke dersom det har tatt fyr på klær eller kropp, sskriver han før han oppfordrer til følgende:

– Vi anbefaler derfor at alle skoler kvitter seg med rødspritbaserte stormkjøkken og anskaffer gassbluss i stedet. Skoleledelsen må også sørge for god opplæring i bruk av slikt utstyr, og at alle ansatte har fått grunnleggende opplæring i førstehjelp ved brannskader.