Rekordpåmelding til Smakfestivalen:

Snart fyller de Storgata med liv

Når Smakfestivalen åpner for sjette gang om to uker vil det være med rekordmange utstillere av nordnorsk mat og drikke.

VELKOMMEN: Anita Ryeng (nærmest), Hilde Grønbech-Hope, Signor Antonsen, Reidar Svare og Petter Markussen gleder seg over at Smakfestivalen er kun to uker unna – og at det er rekordpåmelding av utstillere.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Det forteller prosjektleder for Smakfestivalen, Hilde Grønbech-Hope.

– I år har vi fått til sammen 85 forskjellige utstillere, det er 31 flere enn i fjor da vi hadde 54, sier hun.

På festivalen deltar produsenter av kjøtt, fisk, bær, meierivarer, grønnsaker og andre lokale råvarer. Dessuten er flere lokale drikkeprodusenter representert.


Tripadvisor har kåret Tromsø til verdens tredje beste opplevelsestur

Reisenettstedet mener at det kun er Costa Rica og Hawaii som kommer over Tromsø når det gjelder opplevelser.


Reiseliv og sjømat deltar

Nytt for i år er at reiselivet på alvor har kommet inn på utstillersiden. 14 små og mellomstore reiselivsbedrifter er for første gangen med som utstillere under paraplyen «Smaken av reiseliv».

– Lokal mat og mat som har en lokal forankring er en viktig del av den totale reiseopplevelsen for mange, sier Agnete Ryeng, rådgiver i 2469 Reiseutvikling.

Internasjonalt sett er det som kalles «culinary tourism» en svært stor og voksende nisje.

Rettet mot barn

– Det er faktisk større enn opplevelsesturisme, som vi ellers er veldig flinke på her i Nord-Norge, sier Ryeng.

En annen nyhet for i år er at sjømatnæringen er tyngre inne enn noensinne.

14–15 utstillere og produsenter vil holde til i Kystens Hus – og i Torghuken like utenfor vil Signor Antonsen bruke skøyta Hermes som arena.

– Vi skal ha et opplegg rettet mot unger som skal få komme om bord i båten, få se og kjenne på fisk – sei, torsk, hyse og uer – og forhåpentlig vil vi få tak i litt levende fisk også, forteller han.

Nord-Norges største

Smaksfestivalen startet i 2013 med en todelt hensikt: Dels ønsket man å vise fram mangfoldet i det nordnorske kjøkken, dels ønsket man å gjøre kokkeyrket attraktivt for unge.

– Tromsø er en fiskeby, ikke bare en kjøttby, og da kan vi være med på å vise fram fisk på en god måte, sier Antonsen.

Smaksfestivalen er nå blitt den største matfestivalen i Nord-Norge og en av de største på landsbasis.

I fjor var 70.000 tromsøværinger og tilreisende innom Storgata og Stortorget for å få seg en smakebit av dem som ble tilbudt.

– Det har vært naturlig å bredde festivalen med reiselivet og sjømatnæringen – det er noe vi har jobbet for lenge, sier Petter Markussen, festivalsjef og oldermann i Kokkenes Mesterlaug.


Smak-festivalen:

Skal samarbeide med reiselivet

Etter seks år håper SMAK-festivalen at man skal kunne utvide sitt nedslagsfelt. Og reiselivet er den mest naturlige målgruppa, sier festivalledelsen.


Utvidet området

Festivalen er også breddet fysisk.

Dersom man er interessert i mat slik bestemor serverte den vil man kunne gå til Bårstua på Skansen.

Der har Bårstua åpnet kjøkken og serveringslokale for den lokale kokkeskolen.

– Det vil bli servert historisk mat med tradisjonelle råvarer av elevene fra kokkeskolen, forteller Reidar Svare fra Bårstua.

Smaksfestivalen vil med andre ord strekke seg fysisk fra historisk mat på Skansen, via Kystens Hus der sjømaten skal stå i sentrum, inn på Barnas Smak på Veita-senteret, langs bodene i Storgata, innom Bondens Marked i Kirkeparken ned til reiselivsutstillerne nede på havneterminalen.

– Det ble trangt i Storgata, og vi har fått tilbakemeldinger på det. Nå blir festivalopplevelsen bedre, sier Markussen.

Programmet ferdig

Hilse Grønbech-Hope sier at det å utnytte en større del av byen egentlig er en selvfølge.

– Når vi har så mange flotte lokasjoner i byen så er det bare naturlig å utvide, sier hun.

Om du lurer på hva som vil skje – og hvor – på Smakfestivalen så kan du gå inn på festivalens hjemmesider.

– Programmet for Smakfestivalen er nå klart, og er lansert på nett, sier Grønbech-Hope.


Stor interesse for ny restaurantbåt

Det er fortsatt over en uke til restaurantbåten MS Bjørnvåg har offisiell åpning – men allerede er det fullt trøkk i bestillingene.