Ble utvist av Norge etter endt studie:

Tromsø-student vant over Utlendingsnemnda i retten

29 år gamle Cédrique Lovasoa Augustave fra Madagaskar ble utvist av Norge etter endte studier ved UiT. Nå har han vunnet rettssaken mot Utlendingsnemnda.

EKSAMENSFEST: Cédrique Lovasoa Augustave sammen med sin venninne Serina Søyland Bru på Cédriques eksamensfest 8. juni. FOTO: privat 

nyheter

Staten mente at Augustave hadde oppgitt uriktige opplysninger om sin økonomiske situasjon, etter at han lånte penger for å oppfylle pengekrav.

I desember i fjor besluttet Utlendingsnemnda å utvise Augustave, men Tromsø-studenten fikk medhold i Oslo byfogdembete om å få avslutte studiene i Tromsø først.


Cédrique (29) kan bli utvist fra Norge: – Jeg vil fortsette å kjempe

Cédrique Lovasoa Augustave (29) fra Madagaskar fikk fullføre mastergraden sin ved Universitetet i Tromsø, men står nå i fare for å bli utvist fra Norge og Schengen i fem år.

 

Fornøyd

Staten anket dommen, men fredag ble altså dommen avsagt i Oslo tingrett: Utvisningen av ham er kjent ugyldig. Det skriver Khrono.

– Det var ventet. Det er i det hele utrolig at staten ikke tidligere innså at de gjorde feil når de utviste Augustave. Dommen er klar og knusende, melder Augustaves advokat Arild Humlen til Khrono.

Selv er Augustave svært fornøyd. Fra Madagaskar skriver studenten følgende til Khrono:

– Å få medhold i denne saken føles som å få livet tilbake. Det er tungt å urettmessig bli behandlet som en kriminell, så nå er jeg glad for at rettferdigheten har seiret.

Retten holdt med saksøker

I retten har Augustaves advokat anført at utvisningsvedtaket og beslutningen om ikke å omgjøre dette, er ugyldig. Videre har saksøker ikke forsettlig eller grovt uaktsomt gitt uriktige eller villedende opplysninger om underholdsevne i forbindelse med søknad om fornyet oppholdstillatelse, heter det i domspapirene.

Utlendingsnemnda hevdet derimot at de pengene Augustave hadde lånt av sin professor i Stavanger, ikke var et reelt lån, og dermed ikke kunne anses å være Augustaves «egne midler».

Retten vurderer imidlertid at de kunne anses som det, og at Utlendingsnemndas vedtak dermed er ugyldig. Nå er staten dømt til å betale 209 699 kroner i saksomkostninger.

Har bodd i Tromsø i to år

Augustave tok en mastergrad i internasjonal fiskeriforvaltning i Tromsø. Han kom til Norge første gang i 2012, da som student ved Universitetet i Stavanger i to år. Han flyttet til Tromsø sommeren 2016.

For å kunne ta saken til retten, har det foregått en innsamlingsaksjon, frontet av rektor Anne Husebekk, ifølge Khrono.

– Kjempemessig – jeg er så glad. Tårene triller. Rettferdigheten har vunnet! skriver Husebekk til Khrono fredag.

Fristen for å anke avgjørelsen går ut 30 dager etter avsagt dom.