På jakt etter enda flere kvinner: – Det er fullt på kursene våre

Jeger- og Fiskerforbundet jobber målrettet for å rekruttere flere damer. I Tromsø gir det gode resultater.

ØKENDE KVINNEANDEL: Norge ligger i verdenstoppen på antall kvinnelige jegere, og jakt er en stadig mer attraktiv hobby også for damer i Tromsø.   Foto: Illustrasjonsfoto: Regine Emilie Mathisen

nyheter

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at stadig flere kvinner går på jakt her til lands. SSBs tall for personer som løser jegeravgiftskort viser at antall mannlige jegere er stabilt, skriver Statskog i en ny pressemelding.

Blant kvinner er imidlertid økningen de siste fem årene på hele 24 prosent. Tre av ti som tar jegerprøven er nå kvinner.

– Vi fører ikke lokal statistikk, men det er en klar økning av kvinnelige jegere også i Tromsø, sier Ingrid Frenning, leder av kvinneutvalget i Norges Jeger- og Fiskerforbunds lokallag.


PÅ JAKT: Ingrid Frenning er leder av kvinneutvalget i Norges Jeger- og Fiskerforbunds lokallag i Tromsø. Hun kan fortelle om stor interesse for lokallagets kurs. Foto: Privat. 

 

Skal ha egne kvinneutvalg

Jegerforbundet har gått inn for å øke kvinneandelen blant sine medlemmer, ifølge Frenning.

– Man kan søke om midler til forskjellige tiltak, og de har stått på for at hvert lokallag skal ha et eget kvinneutvalg, forklarer hun.

I Tromsø holder foreningen en rekke kurs for kvinnelige jegere.

– Vi arrangerer forskjellige aktiviteter for kvinner, og det er fullt på nesten alle kursene våre, deriblant kurset i leirdueskyting. Jeg tror isfiskekurset var det eneste der kapasiteten ikke var nådd. Ellers har vi jaktkurs med eller uten hund, kokkekurs og nyttårsblot, forteller Frenning.

Fikk dårlige råd på skytebanen

Norge er i verdenstoppen når det gjelder rekruttering av kvinner til jakt.

– Hvorfor gjøres det en såpass stor innsats for å rekruttere flere kvinnelige jegere?

– Det har med livsstil å gjøre, og man må se dette i et tidsperspektiv. Nå skal ikke jeg rippe opp i gamle historier, men når man skal ha inn kvinner der det andre kjønnet tradisjonelt sett har dominert, vil det lønne seg å legge til rette for rekruttering, sier Frenning, og utdyper:

– Mange kvinner har tidligere opplevd å få både gode og dårlige råd når de har dukket opp på skytebanen.

Helsefremmende aktivitet

Å rekruttere flere jegere vil være positiv for folkehelsa, mener lederen i det lokale kvinneutvalget – som selv er på jakt idet iTromsø når henne på telefon mandag morgen.

– Jakt og fiske kan være utstyrskrevende aktiviteter, men det er utrolig helsefremmende. Akkurat nå er jeg på en øy i Nord-Troms med min irske setter, og omgivelsene er fantastiske, forteller Frenning.