Trumps handelskrig kan føre til resesjon og oppsigelser i Norge

Statistisk sentralbyrå la nylig fram økonomiske prognoser fram til 2021. Dersom president Trumps handelskrig eskalerer, kan det i nær fremtid bety oppsigelser og kutt i offentlig utgifter.

KAN FØRE NORSK ØKONOMI I KRISE: Trumps internasjonale handelspolitikk kan ha store følger for Norge. Foto: AP Photo/Patrick Semansky  Foto: Patrick Semansky

nyheter

Alt tyder på at Norges økonomi er på vei inn i en høykonjunktur, men dersom Trumps handelskrig eskalerer kan situasjonen snu, ifølge en fersk analyse utført av Statistisk sentralbyrå (SSB).

Resesjon

Gjennom tollkrig og mindre handel kan Norge bli hardt rammet som følge av USAs internasjonale handelspolitikk. Analysen viser at norsk BNP potensielt kan synke så lavt som til minus 0,8 prosent i 2021, dersom forutsetninger som redusert global etterspørsel av norske varer, fall av aksjepriser, og økning av produsentpriser inntreffer.

– Etter min mening er dette en realistisk analyse, sier Espen Sirnes, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen i Tromsø.


Overrasket over UiT-styrevedtak

Universitetsstyrets vedtak om at kunstfagene skal slås sammen med Tromsø Museum fra årsskiftet faller ikke bare i god jord. Kunstfakultetet ser på det som en halv seier, museet velger å se fremover, tross tidligere kritiske merknader.


– De første som vil merke en slik situasjon her i Norge er eksportindustrien, som vil miste mye av markedet sitt. Dette vil antakelig føre til oppsigelser, forklarer Sirnes, som også påpeker at statsbudsjettet vil rammes.

REALISTISK ANALYSE: Espen Sirnes, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen i Tromsø, påpeker at en handelskrig vil ha store følger for norsk økonomi, men er ikke bekymret for fremtiden til norsk handel.  Foto: Rudi Caeyers


– En handelskrig vil redusere aksjeverdier rundt om i verden, også aksjeverdien i oljefondet. Dette vil ha en virkning på statsbudsjettet, og det kan bli kutt i offentlige utgifter, forteller Sirnes, som likevel ikke er veldig bekymret over SSBs prognoser.

– Det er ikke en overdrevet prognose, og dersom dette er det verste som skjer som følge av en handelskrig, så vil nok vi i Norge overleve, sier Sirnes.

Trumps handelspolitikk

Siden president Donald Trump kom til makten i USA i 2017, har politikken ført til store omveltninger i internasjonal handel.

– Trump mener at USA har urettferdige vilkår i internasjonal handel, og tenker at vilkårene vil forbedres gjennom en handelskrig. I utgangspunktet kunne nok USA fått bedre handelsvilkår gjennom handelskrig, men problemet er at Donald Trump har gått hardt ut mot alle deres internasjonale handelspartnere samtidig. Så de som rammes verst vil nok være USA selv, sier Sirnes.


Studentene fikk karriere- tips fra Espen Lind

På HHT-dagen avslørte Espen Lind hemmeligheten bak gjennombruddet og hitlåten «When Susannah Cries».

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter