Martin (29) gikk til jobb – vant elsykkel

Martin Stolpnes (29) ble vinner av en elsykkel til 20.000 kroner etter å ha gått til og fra jobb. Bare etter noen dagers utprøving er han allerede blitt helfrelst elsyklist.

ELSYKKELVINNER: Martin Stolpnes (til venstre) ble vinner av elsykkel etter å ha deltatt i en kampanje for å få ned bilbruken. Til høyre: Daglig leder Svein Gunnar Karlstrøm ved Framtidens i våre henders Tromsø-kontor. Foto: Kjetil Vik 

nyheter

Martin Stolpnes jobber som kokk på Fjellstua restaurant. De flest av kollegene meldte seg på Framtiden i våre hender (FIVH) og Grønn Mobilitets vårkampanje.

Ved å gå, sykle, løpe, ta buss eller samkjøre var det mulig å samle poeng, og den med flest poeng deltok i trekningen av en elsykkel. Det gir flest poeng å gå, sykle eller løpe.

Bruker sykkelen hver dag

Fjellstua-kokken ble den heldige vinneren.

– Det kom som et sjokk at jeg vant. Jeg ble motivert av poengsamlingen. Tidligere gikk jeg til og fra jobb, som tar 20 minutter hver vei. Etter at jeg vant elsykkelen, sykler jeg til jobb hver dag. Jeg har testet sykkelen siden mandag, og har allerede blitt helt avhengig av den. Nå kan jeg bruke elsykkelen når jeg besøker kompisen på Kvaløya, den går fort, sier Stolpnes.

Ikke juksesykkel

Han karakteriserer seg selv som en aktiv og sporty person, som både jogger og trener styrke på treningssenter. Da han var yngre syklet han mye, men ikke så mye de siste årene.

– Jeg elsker å sykle og jeg har lenge tenkt på å kjøpe meg elsykkel. Det er stor forskjell på vanlig sykkel og elsykkel. Det er bare tull at det er «juks» med elsykkel. Du bestemmer selv om motoren skal være på eller av, uansett er man aktiv på elsykkelen og må bruke krefter for å tråkke på pedalene. Når det blir vinter kommer jeg til å kjøpe meg piggdekk.

Skiller seg ut

Ti bedrifter og rundt 300 deltakere deltok i vårkampanjen. Nå håper FIVH på minst like mange i høstens kampanje som starter mandag og varer i fem uker. Grønn Mobilitet arrangeres i samarbeid med Troms fylkeskommune.

– Vi håper på flere deltakere i høst, og per nå har 12 bedrifter meldt seg på. Jeg vil spesielt oppfordre Tromsø kommune til å melde seg på, det er ikke for sent. Prosjektet startet høsten 2016 og varer ut 2018. Det som skiller vår kampanje fra for eksempel Sykle til jobben-aksjonen, er at det er gratis å delta, og vi har med alle reiseformer, forklarer daglig leder Svein Gunnar Karlstrøm på Framtiden i våre henders Tromsø-kontor.

Helse- og miljøgevinst

Å gå, sykle eller løpe gir tre poeng, buss gir to poeng, mens samkjøring gir ett poeng.

– Vi slår et slag for bussen, og de som sitter på andre i bilen, blir også honorert. Alle med mer enn 20 poeng etter fem uker, er med i trekningen av en elsykkel. Vi deler også ut busskort og gavekort. Vår oppfatning av kampanjen er at mange av dem som er med, har brukt bil. Dermed får vi en reell miljø- og helsegevinst.