Coastal Cleanup Day:

Inviterer til storslått søppeltokt

– Vi låner fra naturen, og nå gir vi noe tilbake. Operatørene som driver her i Tromsø har lyst til å ta ansvar.

RYDDEGJENG: Kurt Arild Larsen, Anton Heijbel, Jonas Legernes, Knut Stene, Trine Risvik og Henriette Hansen skal sanke søppel på øyene utenfor Tromsø. Foto: Christer Pedersen 

STRANDARBEID: I fjor var været godt og påmeldingene mange til strandryddedagen som ble arrangert av turoperatørene i Tromsø. Foto: Privat 

SØPPEL: Det er mye plastsøppel på strendene på øyene og de mer utilgjengelige delene av Kyst-Tromsø. Foto: Privat 

HALVANNET TONN: Fjorårets søppeltokt ga nesten halvannet tonn plastsøppel. Foto: Privat 

nyheter

Trine Risvik fra Tromsø Friluftssenter er en av deltakerne i årets strandryddetokt i regi av de marine turoperatørene i Tromsø.

Lørdag morgen går en liten armada med båter ut fra indre havn for å komme seg ut til viker, strender, holmer og skjær i havet rundt Tromsø.

Fem båter går ut

– Vi er fem båter som går ut, og vi vil være mellom 50 og 60 personer som skal delta, forteller Anton Heijbel i Pukka Travel, en annen av operatørene som deltar.


Remiks dumpet ulovlig avfall i slalåmbakken

Tromsø Alpinpark har mottatt det de trodde var rent hageavfall fra Remiks. Men i massene ligger det plast og annet søppel. – Forsøpling og forurensende, sier Fylkesmannen.

 

Han sier at båtene er godt bemannet med frivillige fra operatørmiljøet, og deltakerne kommer både fra Norge og utlandet.

Internasjonal ryddedag

Lørdagen er den internasjonale dagen for strandrydding – Coastal Cleanup Day – og toktet fra Tromsø er en del av en verdensomspennende dugnad.

Det er andre året operatørene i Tromsø deltar i dugnaden, forteller Heijbel.


Vil forske på om plast er skadelig for mennesker

Er det skadelig for mennesker å spise fisk som har fått i seg plast? Det er ett av spørsmålene forskere skal undersøke nærmere gjennom det nye forskningsprosjektet «Plast i Arktis».

 

– I fjor var vi cirka 50 stykker som deltok fra seks båter – og vi samlet inn i underkant av 1,5 tonn plastsøppel fra strendene rundt Tromsø, sier han.

Samarbeider med kommunen

Innsamlingen av plastsøppel skjer i tett samarbeid med Tromsø kommune – som tilrettelegger for oppsamling og innhenting av søpla.

Kommunen bistår også med kartlegging av hvor man kan legge søppeldugnadene.

– Der det går bilvei fram er strendene godt renset, men der man trenger båt for å komme til så er det mye plastsøppel å finne, sier Heijbel.

Jonas Legernes er medlem i den ideelle organisasjonen Zing Ocean Conservacy – og har samlet plastsøppel rundt Tromsø hele sommeren.

Fra fiskeindustrien

Han forteller at det er forsket på hvor plastsøpla har sin opprinnelse.

– Det viser seg at mellom 90 og 95 prosent stammer fra fiskeflåten – og veldig mye av plasten er redskap, sier han.


Avslørte sikkerhetshull: 30.000-40.000 Remiks-kunders personnummer lå tilgjengelig på nettet

To utviklere avdekket omfattende sikkerhetshull hos flere avfallsleverandører landet rundt. Remiks synes det er beklagelig.

 

Knut Stene i Tromsø Friluftsenter sier at han ofte ser fiskefartøyer som kaster plast på havet.

– Jeg har vært vitne til at folk som jobber på båtene kaster plastsøppel rett på havet istedenfor å samle det opp og ta det med hjem, sier han.

Holdningsendring

Kurt Arild Larsen fra Arctic Cruise er enig i beskrivelsen, men mener også at forholdene er i ferd med å bedre seg.

– Det ser ut som om det er en holdningsendring på gang. Før i tiden tenkte man ikke på forsøpling av havet på samme måte som man gjør i dag, sier han.

Det er som sagt meldt på cirka 60 frivillige, men det er plass på båtene for folk som ønsker å delta.

– Vi har vel en 10–20 plasser igjen, så det er bare å melde seg på om man ønsker å bli med, forteller Henriette Hansen i Pukka Travel – som har koordineringsansvar for toktet.

Det gjelder dog å være tidlig ute om du vil ha en morsom dag på havet, melder hun. Mange ønsket å delta på toktet, ikke minst studenter og andre flittige brukere av naturen og havet rundt Tromsø.

– I fjor hadde vi venteliste for å bli med ut, og det blir nok slik i år også, sier hun.

I etterkant av toktet vil det bli arrangert en liten fest på et av utestedene i sentrum.

– Så det vil bli en veldig hyggelig dag på havet og et party på Huken Brygg etterpå, sier Anton Heijbel.