Nå skal et av Tromsøs farligste turfjell merkes

Store Blåmann på Kvaløya er et av Tromsøs mest populære – og samtidig farlige – turfjell. Nå skal det bli sikrere.

VANSKELIG: Store Blåmann – eller «Karl Johans Nese» – er et av de mer populære fjellene for toppturgåere, men det er samtidig et av de farligste. Derfor skal stiene opp til toppen nå merkes.  Foto: Håkon Stinmo

nyheter

Det forteller daglig leder i Ishavskysten friluftsråd, Tine Marie Hagelin, til iTromsø.

– Vi har fått 20.000 kroner fra Friluftsrådenes Landsforbund til å gjennomføre merking av stiene opp til toppen, og mandag starter arbeidet, sier hun.

MERKER: Tine Marie Hagelin i Ishavskysten friluftsråd har fått penger til å merke stiene opp Store Blåmann. Foto: Ronald Johansen 

 

Hvert år er det flere tusen tromsøværinger og tilreisende som tar turen til topps på Store Blåmann. «Karl Johans Nese» – som fjellet også kalles på folkemunne – tiltrekker seg både erfarne og mindre erfarne fjellfolk. Nettopp det er en av hovedgrunnene til at man nå ønsker merking av stiene oppover.

Redningsoperasjoner hvert år

– Hvert år er det flere redningsaksjoner som må settes i gang fordi folk har gått seg fast i fjellsiden. De har mistet stien, de har overvurdert egne evner, eller de er blitt overrasket av mørket i vanskelig terreng, forklarer Hagelin.

Da ringer man til redningstjenesten som ofte må sende helikopter for å få ned de nødstilte.

– Derfor har kommunen flere ganger etterlyst bedre merking av veien opp til topps – og det er det vi nå svarer på, sier Hagelin.

HØYEST: Store Blåmann er den høyeste toppen på Kvaløya med sine 1.044 meter over havet. Det er en svært populær topp å klatre opp på. Foto: Tine Marie Hagelin 

Finnes gammel merking

Det er merket stier tidligere, men dette skjedde på 90-tallet så merkingen er forsvunnet for lengst.

Sammen med Fjellsportgruppa i Troms Turlag skal man nå merke hovedstien opp til topps fra parkeringen nede ved fylkesveien. De skal også oppgradere kloppene i området slik at både merking og stier bli i henhold til nasjonal merkestandard.

REDNINGSAKSJONER: Hvert år er det toppturvandrere som går seg fast på Store Blåmann, og som trenger hjelp fra redningsmannskaper for å komme seg ned. Dette er bilde fra en slik redningsaksjon i 2017. 

– Nå i høst skal vi merke halvparten av veien med de røde «T-ene» fra Turistforeningen, med stikker og varder, forteller Hagelin.

Siste halvparten skal merkes neste år.

Skal informere om fjellet

– Det er mange stier som vi ikke helt har oversikt over, så vi skal prøve å finne de beste traseene før vi gjennomfører den delen av merkingen, sier Hagelin.

Store Blåmann er som sagt både et populært og farlig fjell, forteller Hagelin.

– Derfor skal vi også sette opp et informasjonsskilt i starten av stien opp der vi gjør oppmerksom på at dette er et meget vanskelig fjell. Det er et fjell som kategoriseres som «sort», og som derfor ikke passer for alle, sier hun.