Frykter massiv avisdød dersom det blir ny postomlegging

60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser.

  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

nyheter

Det skriver Klassekampen tirsdag.

I løpet av høsten vil Stortinget avgjøre om Posten skal få lov til å gå ned til 2,5 omdelingsdager i uka, i stedet for fem. Nå frykter Landslaget for lokalaviser (LLA) at rundt 60 aviser vil måtte legge ned dersom forslaget går gjennom da omlag 15 prosent av landets abonnementsaviser distribueres med Postens bud.

– På papiret kan dette forslaget se helt ufarlig ut. Men sannheten er at situasjonen blir livstruende for et stort antall aviser allerede fra dag én, sier generalsekretær Rune Hetland i LLA til Klassekampen.

Ifølge en rapport kan Posten spare 500 millioner kroner allerede fra 2020 dersom antall postdager blir redusert til 2,5 i gjennomsnitt for hele landet. Mediebransjens egne utregninger viser at det trolig vil koste et sted mellom 400-500 millioner om de skal ta seg av omdelingen fra 2020.

– I realiteten skyver regjeringen kostnadene ved denne omleggingen i Posten over på andre aktører, enten det er mediene eller sykehus og medisinske laboratorier som må finne nye og dyrere løsninger, sier Bjørn Wisted, som er fagsjef for næringspolitikk i Mediebedriftenes Landsforening til avisen.