– Unge drikker mindre og debutalderen øker

Nye tall fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse viser at UiT-studentene ligger under landsgjennomsnittet når det gjelder rusbruk. Godt over halvparten ønsker seg flere alkoholfrie studenttilbud.

Flere av studentene iTromsø snakket med ble overrasket da de fikk høre at UiT ligger under landsgjennomsnittet når det gjelder bruk av alkohol og narkotika. Men også de tror det kan ha en sammenheng med at mange unge i dag er opptatt av en sunn livsstil.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

– Alkoholbruken har en nedadgående tendens, der unge drikker mindre og debutalderen øker, sier Henriette Kyrrestad Strøm ved UiT, som blant annet forsker på ungdom og alkoholbruk.

Opptatt av å prestere

Strøm forteller at mange unge i dag er opptatt av helse og livsstil, noe som sannsynligvis har en sammenheng med at unge i dag drikker mindre enn før.

– Jeg tror mange unge i dag ønsker å opprettholde en sunn livsstil. De er opptatt av hva de spiser og drikker, og ønsker å prestere bra på skolen eller som student. De har mye kunnskap om hvordan alkohol kan føre til at de presterer dårligere, sier forskeren.


 

Strøm forteller at selv om forbruket blant unge i dag er mindre, betyr ikke det at de ikke drikker.

– Mange unge får et mer kultivert forhold til alkohol, og går bort fra fyllekulturen, påpeker hun.

Strøm tror unge i dag som står fram med at de ikke drikker, blir møtt med positivitet og nysgjerrighet.

– Det er nok lettere å stå fram som avholds i dag. Selv om man får spørsmål om hvorfor man ikke drikker, er det nok en større aksept for det, sier hun.

Kan ha det gøy uten alkohol

Flere av studentene iTromsø snakket med ble overrasket da de fikk høre at UiT ligger under landsgjennomsnittet når det gjelder bruk av alkohol og narkotika. Men også de tror det kan ha en sammenheng med at mange unge i dag er opptatt av en sunn livsstil.

KULT Å IKKE DRIKKE: Tor-Willy Knudsen som studerer informatikk ved UiT forteller at han ikke begynte å drikke før han fylte 21 år. – På videregående synes folk det var litt rart, men på UiT tror jeg heller det blir sett på som kult å avstå fra alkohol, sier han. ALLE FOTO: Maiken Amanda Brennås 

 

– Jeg har inntrykk av at unge i dag er mer pliktoppfyllende og opptatt av trening. Det kan jo ha noe med det å gjøre. Jeg kan fint dra på fest uten å drikke, men når jeg først drar ut, drikker jeg gjerne litt, sier Tor-Willy Knudsen som studerer informatikk ved UiT.

Rannveig Dahl (25), som studerer ledelse og innovasjon ved UiT, har ikke noe problem med å dra på fest uten å drikke alkohol.

– Så lenge det ikke blir så mye fokus rundt det, så gjør det ikke noe. Jeg har vært edru på fest uten at noen merket det, og jeg danset og hadde det like gøy som alle andre, påpeker hun.

MINDRE ALKOHOL I ÅR: Rannveig Dahl (25), som studerer ledelse og innovasjon ved UiT, forteller at fadderne hadde inntrykk av at det var færre studenter som drakk i år, enn det har vært tidligere. 

 

Alkoholfrie arrangement

Ingrid Rabbe Larsen, prosjektleder for det rusforebyggende prosjektet Ansvarsfull ved UiT, har heller ikke noe godt svar på hvorfor studentene ved UiT ligger under landsgjennomsnittet på rusbruk.

Hun tror det kan ha en sammenheng med studentenes prioriteringer.

– Her er det et ganske stort turmiljø. Studentene som kommer hit er kanskje i større grad opptatt av trening. Skal man legge ut på en tur søndag, vil man kanskje ikke ødelegge det med å drikke alkohol dagen før, sier hun.


13:45
 

ANSVARSFULL: Ingrid Rabbe Larsen er prosjektleder for det rusforebyggende prosjektet Ansvarsfull ved UiT. Hun tror et økt fokus på alkoholfrie arrangement har bidratt til at det er lettere for unge å avstå fra alkohol i dag. Foto: Presse 

 

Larsen synes det er bra at det er flere studenter som ønsker seg alkoholfrie arrangement.

– Det er flere i dag som står fram og er åpne om at de ikke ønsker et drikkepress. Jeg tror det er mer akseptert å avstå fra alkohol i dag, og at det heller blir sett på som litt kult å tørre å gå utenfor normen. Det at folk stiller spørsmål om hvorfor man ikke drikker, tror jeg handler mer om nysgjerrighet, mer enn at man synes det er teit, sier hun.