Landets beste forskere kommer til Tromsø for å konkurrere

Takket være hjerneforsker Torbjørn Øygard Skodvin, arrangeres årets Forsker Grand Prix i Tromsø.

TAKKET VÆRE TORBJØRN: Slik så det ut da Torbjørn Øygard Skodvin vant den regionale finalen i Forsker Grand Prix, som ble arrangert på Hålogaland Teater i fjor.   Foto: Mathilde Torsøe/UiT

nyheter

Forsker Grand Prix, et slags norgesmesterskap for forskere, arrangeres hvert år i ulike norske byer i forbindelse med de nasjonale forskningsdagene.

Etter at hjerneforsker Torbjørn Øygard Skodvin fra Universitetet i Tromsø vant den nasjonale finalen i fjor, med sin presentasjon om utposninger i hjernens blodårer, arrangeres finalen denne gangen her i Tromsø.

– Stort sett hvert år er det slik at institusjonen som vant foregående år arrangerer, derfor skal vi nå til Tromsø, sier Thomas Evensen, avdelingsdirektør forskningskommunikasjon i Forskningsrådet som arrangerer finalen sammen med UiT.

Fire minutter

Forsker Grand Prix ble arrangert for første gang i 2010 og finalen har ikke vært arrangert i Tromsø siden 2012. Tidligere vinnere fra UiT er Audun Hetland, som nå er førsteamanuensis i psykologi ved UiT, og postdoktor i samfunnsmedisin ved UiT, Kajsa Møllersen.

Begge fikk den høythengende utmerkelsen i henholdsvis 2011 og 2012. For å komme dit må forskerne først vinne, og komme videre fra, en av de regionale finalene i enten Bergen Stavanger, Oslo, Tromsø eller Trondheim. I Tromsø arrangeres den regionale finalen førstkommende torsdag på Driv.

Deltakerne er forskere som er i slutten av arbeidet med sin doktorgrad, hvor de i finalen må presentere forskningen sin, på kun fire minutter.

– Konkurransen ligger først og fremst i det å ha den beste presentasjonen. Ikke at det skal formidles kort, men det handler om å fortelle hva og hvorfor på kort tid. Det er vi overbevist om at gjør forskerne til bedre formidlere, som de vil ha glede av senere, sier Evensen.

Drilles av skuespillere

Gjennom å delta i dette vil forskerne som kommer til finalen få hjelp og drilling av skuespillere til fremføring og stemmebruk.

– Slik blir de i forkant godt trent i å presentere forskningen sin på en god måte. Etter å ha vært gjennom dette blir de mest sannsynlig flinkere til å presentere sin forskning og mer brukt som formidlere, både i mediene og andre steder. Likevel er dette en ilddåp som er ganske tøff, med et stort publikum, sier Evensen.

Årets finale arrangeres på Studentsamfunnet Driv lørdag 29. september med Nadia Hasnaoui, godt kjent fra NRK, som konferansier for kvelden. Evensen bedyrer at dette ikke er et arrangement kun for akademia, men et show for folk flest.

– Dette er spennende, og er en ordentlig konkurranse hvor det går på tid, og hvor det handler om å nå ut til publikum, sier Evensen.