Smakfestivalen åpnet fredag i regnvær: – Kantina er stengt, så vi tar lunsjen ute

Fredag formiddag åpnet Smakfestivalen med over 80 utstillere i Storgata og på Kystens hus. Mange trosset regnværet og tok lunsjen ute.

LUNSJ I STORGATA: Da Kjetil Irgens (til venstre) og kollega Magne Øst­lyn­gen kom på jobb i mor­ges, oppdaget de at kantinen var stengt. Heldigvis var det mange matalternativer i Storgata fredag formiddag. 

nyheter

Det regnet og blåste godt fredag formiddag da Smakfestivalen åpnet. Midt i Storgata står Kjetil Irgens og Magne Østlyngen og spiser shawarma, eller Lille rulle, som den kalles på menyen.

– Det var godt, dette her! sier Kjell Irgens.

– Så maten er bedre enn været?

– Er det dårlig vær? spøker Østlyngen, før han får i seg siste biten av shawarmaen.

Teltet hvor de har kjøpt maten fra, inneholder deltakere fra et prosjekt som kalles Sprinter, som har mål om å hjelpe innvandrere og flyktninger som ønsker å starte egne bedrifter. Fire av deltakerne fra prosjektet deltar på Smakfestivalen, og by på amerikanske corn dogs, tyrkisk shawarma, reishi-kaffe og mat fra Eritrea.

ÅPNET FESTIVALEN: Varaordfører Jarle Aarbakke (Ap) slapp å klippe snor for å åpne festivalen, men fikk en kokkekniv og skar over ei gulrot i stedet. 

 

Irgens og Østlyngen har ikke tatt turen for å nyte bylivet, men er kolleger som trengte mat.

– Da vi kom på jobb i dag så var kantina stengt, så vi tar lunsjen ute, sier Irgens.

Været endret planene

Smaksfestivalen stiller, ifølge seg selv, med rekordmange utstillere på årets festival, som er den sjette i rekka. Fredag og lørdag vil det stå boder i Storgata, samt store telt på Stortorget. Det vil også være mat å få på Kystens hus og på Skansen.

stolte lærlinger: Disse tre havnet på pallen blant lærning­kokkenes Troms-Cup torsdag kveld. Fra venstre: Kristian Nilsen (3. plass) fra UNN, Amalie Pettersen (1. plass) fra Mathallen og Idun Aspenes (2. plass) også fra Mathallen. 

 

I utgangspunktet skulle det også ha vært arrangementer på Prostneset og i Kirkeparken, men på grunn av sterk vind fredag formiddag, bestemte festivalledelsen seg for at blant andre Bryggeri 13 skulle rydde ned boden sin. Christian Riksheim i Bryggeri 13 sier at de hadde gledet seg til å stå på stand, men at det ikke er mye de kan gjøre med været.

– Men det som er trist er den måneden vi har brukt til planlegging og innkjøp av råvarer for å få til en god stand, sa Riksheim, og legger til at de inviterer til «Ettersmak» i egne lokaler fredag ettermiddag.

Ny status for Målselvnepa

I et stort telt på Stortorget ble Smakfestivalen åpnet fra scenen da varaordfører Jarle Aarbakke (Ap) tok tak i en kokkekniv og delte ei gulrot i to.

Deretter gikk fylkesmann Elisabeth Aspaker på scenen for å overrekke beviset på at Målselvnepe fra Nord-Norge har fått status som beskyttet geografisk betegnelse. På lik linje med Champagne, Parmaskinke, Fenalår fra Norge og Eplejuice fra Hardanger kan man ikke produsere lignende produkter andre steder enn i dette ene geografiske området og kalle det for det samme.

EN NA­SJO­NAL MAT­SKATT: Målselvnepa blir den fem­te mat­va­ren med be­skyt­tet geo­gra­fisk be­teg­nel­se i Nord-Norge. Her er pro­du­sent Ro­bert Innes og Sti­ne As­pe­strand, som tok imot kva­li­tets­stem­pe­let. 

 

– Nå er Målselvnepa et landbruksprodukt i eliteserien, sa Aspaker.

Det er Mattilsynet som behandler søknader om å beskytte visse produkter, og formålet er blant annet å stimulere til lokal matproduksjon, samt sikre forbrukeren pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter.


Smakfestivalen
  • Fredag hadde Smakfestivalen en formell åpning på Stortorget, selv om festivalens program strekker seg fra tirsdag 18. september og til lørdag 22.
  • Matfestivalen eies av et utvalg nordnorske bedrifter i relevante næringer.
  • Under åpningen overrakte fylkesmann Elisabeth Aspaker beviset på Beskyttet geografisk betegnelse av Målselvnepe fra Nord-Norge, og produktet blir dermed vår 29. nasjonale matskatt, sammen med andre kjente matvarer som eplejuice fra Hardanger og pinnekjøtt fra Norge.
 

Tørket rogn fra skrei

Jonas Juselius begynte å produsere Bottarga Borealis for ti år siden.

– Hva er bottarga?

– Det er rogn fra skrei som er saltet og tørket. Det er fortsatt uvant for nordmenn, men i Italia rasper de det over pastaretter, sier Juselius, som fikk «Spesialitet – unik smak»-stempelet på produktet sitt fra aktørene som ga Målselvnepen sin nye status.

– Jeg begynte hjemme på kjøkkenet, deretter flytte jeg produksjonen ut i garasjen. I dag lager vi produktet ute i Kvaløyvågen, forteller Juselius.

LEFSER TIL FOLKET: Vårhild Davidsen deler ut lefser fra Jorids Lefse­bakeri på Stokmarknes.