Varsler høy lavtrykksaktivitet denne uka:

– Kan komme snø og sludd enkelte steder

Snøgrensa fortsetter å krype nedover mandag, og resten av uka vil preges av regn, kulde og snø i høyden.
nyheter

Fra klokka 17.00 mandag varsler Meteorologisk institutt om forventet lokalt vanskelige kjøreforhold i Troms på grunn av snø over 200-400 meter.

Trond Lien, statsmeteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, mener snøgrensa kan gå så langt ned som 100 meter i Tromsø mandag.

– I natt blir det kjølig og snøgrensa vil ligge på mellom 100-300 meter i Tromsø, så det kan komme nedbør i form av snø og sludd enkelte steder. 100 meter er jo ikke så høyt, men det er ikke sikkert at det legger seg. Man må nok litt mer opp i lia for å finne snø på bakken, sier Lien.

– I løpet av tirsdag stiger snøgrensen opp til 500 meter igjen utover dagen, så man må sko bilen etter forholdene om man skal over fjelloverganger de neste dagene.


 

Politiet advarer

Politiet i Troms melder på Twitter mandag at de har mottatt en rekke henvendelser  om bruk av vinterdekk.

– Datoen for bruk av piggdekk er i utgangspunktet 15. oktober, men vi vil minne folk på at enhver er pliktig å være riktig skodd for forholdene uavhengig av dato. Følg med på værmelding og vær føre var, skriver politiet.

Mer regn

Nede ved havet kommer det også nedbør utover uka, men da som regn.

– Tirsdag får vi vind fra sørvest og regnbyger, i ytre strøk kan man få god en del regn. Disse bygene kommer og går, men det blir ikke særlig med penvær denne uka. Det blir overskyet det meste av tiden og vil bli gradvis kaldere utover uka, sier Lien.


 

– Slipper billig unna

Nordland treffes av et kraftig lavtrykk tirsdag kveld, og resten kommer opp til Troms onsdag.

– Sør i Nordland kan vinden gå opp i storm, så vi slipper sånn sett billig unna i Troms hvor det ikke blir noe særlig med vind. Nordsiden av dette lavtrykket har med seg regn, men det vil fortsatt komme periodevis over Tromsø onsdag og ikke i voldsomme mengder, sier Lien.

– Det kommer jo en del nedbør, men vi får ikke 50-100 mm i døgnet slik man kan få andre steder. Dette er typiske byger som kommer og går.


 

Kaldt mot slutten av uka

Onsdag kveld går vinden over til nord når lavtrykket passerer, og vi må belage oss på en kjølig avslutning av uka.

– Torsdag får vi vind fra nordvest og da dropper temperaturen ned til 2-5 grader mot slutten av uka, sier Lien.