– Mange bør skifte til vinterdekk nå

Både søndag og mandag falt det nysnø flere steder i de tre nordligste fylkene. – Skal du kjøre bil i disse områdene, bør du sterkt vurdere å legge om til vinterdekk.

VINTERDEKK: Man bør vurdere å legge om til vinterdekk i Nord-Norge nå, mener forsikringsselskap. Foto: Colorbox/Tryg forsikring 

nyheter

Det sier kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, Torbjørn Brandeggen, i en pressemelding.

– Det har allerede vært trafikkuhell i nord på grunn av vinterlige forhold og mange er ikke forberedt på snødekte veier. Myndighetenes klare anbefaling er å skifte til vinterdekk allerede nå dersom det er fare for delvis snødekte veistrekninger der man ferdes, legger han til.

Statens vegvesen presiserer at det er du som sjåfør som er ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep. Fra natt til tirsdag, og inntil videre utover dagen, meldes det om snøslaps på E8 mellom Sørbotn og Laksvatn.

SNØ: Slik så det ut i Lavangsdalen tirsdag morgen. Foto: Statens vegvesen 

 

Sko etter forholdene

I utgangspunktet kan man bruke piggdekk fra 15. oktober i Nordland, Troms og Finnmark, mens det er 1. november som gjelder for resten av landet. Likevel skal man sko seg etter forholdene.

– For de fleste nordpå kan det være like greit å skifte til vinterdekk nå ettersom værmeldingene for resten av uka indikerer at det kan komme mer nedbør i form av snø. Forskriftene tillater i tillegg bruk av piggdekk før de fastsatte datoene dersom man mener forholdene krever det, sier Brandeggen.

Kan bli dyrt å kjøre med sommerdekk

Det er ikke påbudt med verken piggdekk eller vinterdekk i Norge, men det vil kunne karakteriseres som grov uaktsomhet dersom du ikke har dekk som er tilpasset føret du kjører på. Om man skulle havne i en trafikkulykke, kan du risikere at forsikringsselskapet ikke utbetaler noe erstatning – i tillegg til mulig straff fra politiet.

Fra politiets side risikerer du alt fra noen tusener i bot til å få førerkortet beslaglagt.

– I de mest graverende tilfellene er påtalemyndigheten strenge med bilister som opptrer uaktsomt i trafikken. Konsekvensene ved en trafikkulykke kan bli omfattende. Det kan bety personskader, og i verste fall liv som går tapt dersom en kjører med dekk som ikke er tilpasset forholdene, sier Brandeggen.