Frps Bjørn-Gunnar Jørgensen angriper Arbeiderpartiet:

– Heitmann fremstår som komiske Ali

Tirsdag varslet Tromsø kommune at helse og omsorgssektoren styrer mot et rekordunderskudd på 230 millioner kroner for 2018. Frp mener det vitner om manglende økonomisk kontroll.

DIREKTE-TV: Se dagens kommunestyremøte direkte i vinduet over.

nyheter

Følg behandlingen direkte i videovinduet over. Saken oppdateres.

– Det er ingen grunn til å utsette budsjettbehandlingen. Administrasjonssjefen vurderer budsjettet som realistisk, og da er det ingen grunn til å ikke behandle budsjettet i dag, sier Jarle Heitmann, gruppeleder i Tromsø Arbeiderparti, i onsdagens kommunestyremøte.

Komrev nord mente allerede i april at ett 10.3 prosents avvik mellom utgifter og budsjett i helse og omsorgssektoren var urealistisk. Nå er budsjettavviket dobbelt så stort.

Bjørn-Gunnar Jørgensen mener budsjettet er urealistisk og at Heitmann fremstår i et komisk lys.

Bjørn-Gunnar Jørgensen, partileder for Tromsø Frp, fulgte behandlingen av kommunebudsjettet. Han mener budsjettforslaget til Ap, Sv og Rødt er fullstendig urealistisk og mente behandlingen måtte utsettes.

– Når vi fikk ei budsjettbombe i går med 230 millioner i avvik, er det eneste fornuftige å utsette en måned for å områ oss, mener Jørgensen.

Jørgensen mener den økonomiske situasjonen i helse og omsorgssektoren i Tromsø kommune vitner om alt annet enn kontroll.

– Bare noen dager etter at Jarle Heitmann skryter av at økonomen er under kontroll. Det har vært hakk i plata og så kommer dette. Han fremstår som Tromsøs svar på komiske Ali, mener Jørgensen, som er innstilt som Frps ordførerkandidat.

Ifølge administrasjonssjef Britt Elin Steinveg vil avvik på enkeltposter i et kommunebudsjett ikke avgjør om budsjettet er realistisk eller ikke.

– Forutsetningen for å fortsette behandlingen av kommunebudsjettet, er at det er penger på disposisjonsfondet for å dekke inn et eventuelt underskudd. Utover det mener jeg at det er forsvarlig å vedta budsjettet, redegjorde administrasjonssjef Britt Elin Steinveg.

Ifølge administrasjonssjefen plikter hun å informere kommunestyret når det er vesentlige avvik på enkelte av ansvarsområdene.

– Vi har en forsinkelse i prosessene med nedtrekk i driftsutgiftene for helse og omsorg. Det er realistisk å nå nedtrekk på 204 millioner på sikt, men det forutsetter at vi har penger på disposisjonsfondet. Vi tar med oss underskuddet for 2018 inn i 2019, og må sørge for å ha inndekning totaltsett, sa Steinveg.

Har kontroll

Ifølge Jarle Heitmann viser regnskapene for 2016 og 2017 at posisjonen har kontroll på økonomien.

– Når Jørgensen faller ned til slike platte karakteristikker, vitner det om desperasjon og manglende gode nok argumenter, mener Heitmann.