KrF-topp med klar oppfordring til Knut Arild Hareide: – Gå inn i regjering med Frp!

KrFs gruppeledere i byen og fylket lener seg begge mot høyre, før partiet skal gjøre sitt skjebnevalg.

VIL TIL HØYRE: Nils Einar Samuelsen (KrF) vil inn i regjering med partiene på høyresiden i norsk politikk. Foto: Håkon Steinmo 

nyheter

KrF er på riksplan for øyeblikket i en prosess hvor partiet skal ta stilling til hvem de skal samarbeide med. Partiet er på vippen mellom høyre- og venstresiden. Hvem KrF velger å støtte, kan bli avgjørende for hvem som får flertall på Stortinget. Nå kommer flere oppfordringer fra nord om å holde stø kurs mot høyre.


Utekontakten får 800.000 kroner mer – hvis Sp, V og KrF får viljen sin

I forrige uke ble det klart at Høyre ønsker å styrke Utekontakten slik at de får tilbake en stilling de mistet. Nå følger V, KrF og Sp etter – og høyner med ytterligere 100.000 kroner.

 

– Jeg mener man bør gå i regjering med Høyre. KrF gikk til valg på en urealistisk sentrumsregjering,. Når det ikke går mener jeg det mest fornuftige er å gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp, sier Nils Einar Samuelsen.

Han er gruppeleder for KrF på fylkestinget.

Jesus og distriktene

Samuelsen er også leder av samferdselskomiteen I fylket. Han mener partiet bør prioritere næringsliv, samferdsel og landbruk om de kommer inn i regjering, for å bli et distriktsvennlig alternativ til Senterpartiet.


Opposisjonen mener kommunebudsjettet kan være ulovlig

Høyre, Frp, Venstre, KrF og Sp vil be fylkesmannen vurdere om budsjettet til posisjonen er lovlig.

 

– Men så vet jeg at andre er opptatt av bistand og de tingene. Men jeg er opptatt av at det skal være godt å bo og leve i Nord-Norge, og at partiet ikke må glemme de utfordringene vi har her, sier han

Helga vil også til Høyre

Helga Marie Bjerke er gruppeleder for KrF i Tromsø, og byens mest profilerte KrF-politiker.

AVVENTENDE: Helga Marie Bjerke (KrF) vil at partiet skal fortsette å lene seg mot høyre, men vil ennå ikke si om hun mener partiet bør forbli på utsiden, eller gå inn i regjering. Foto: Eskild Johansen 

– Styret i Tromsø KrF har sendt inn en uttalelse hvor vi viser til at vi tradisjonelt har samarbeidet mot sentrum-Høyre. Det er der vi har hatt mest fellesskap. Partiene sentrum-høyre er ikke enig i alt, men det er her vi har fått størst forståelse for KrFs synspunkt på sakene hvor vi står alene i norsk politikk, sier hun og viser til eksempler:

– Abort, friskoler, kristen verdisyn og bioteknologi, for å nevne noen. Selv om vi er uenig, så er forståelse og respekt viktig i et samarbeid.

Vil bygge profiler

Foreløpig vil hun ikke si om hun ønsker at KrF skal gå inn i regjering med Høyre, Venstre – og verst for KrF – Frp.

– Det er et vanskelig spørsmål å ta stilling til. Vi får gjennomslag i flere saker, men det er utfordrende å stå utenfor. Vi bygger heller ingen profiler i ministerposter, og nå er det lenge siden vi har sittet i regjering. Da mister vi kompetanse på regjeringsarbeid. Det er momenter jeg synes mangler i denne prosessen. Derfor mener jeg at det er tre ting som må være avgjørende for om vi velger å gå i regjering eller ikke: Politisk gjennomslag, å bygge partiet, og å bygge politikerprofiler.

Tre mulige utfall

Slik det ser ut nå har KrF tre mulige valg: Enten gå mot venstresiden, og søke samarbeid med Ap, eller gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp, eller fortsette i dagens vippeposisjon.


«For Finnmark» ber Troms gjennomføre folkeavstemning om sammenslåing

Motstandsorganisasjonen mot sammenslåing av Troms og Finnmark: «For Finnmark» mener Troms bør gjennomføre en egen folkeavstemning om sammenslåing av Troms og Finnmark.

 

– Selv om dagens posisjon gir muligheter for gjennomslag, så er tilbakemeldingene jeg får at vi istedenfor å snakke om egen politikk, hele tiden må ta stilling til forslag fra opposisjonen. Det er ikke en god løsning, sier hun.