Åpnet kafé på sykehjem: – Tror dette kan bli en fin møteplass for de eldre

Kjøkkenet ved Mortensnes sykehjem har stått tomt de siste ti årene. Tirsdag ble det igjen tatt i bruk da Håpet kafé åpnet på sykehjemmet.

HÅPET KAFÉ: Tirsdag åpnet Håpet kafé på Mortensnes sykehjem. Her jobber vertskapet fra Dreis, en avdeling i kommunens enhet Arbeid og aktivitet, som legger til rette for at mennesker med ulike behov kommer ut i arbeid. Her ser vi Mona Nybakke, Bjørnar Pettersen, Marius Salamonsen Søbstad og Terje Johansen. 

nyheter

– Det har vært lange dager i forkant av åpningen. Vi har holdt på i tre til fire uker. Vi har gått over alt utstyret, vasket bord, kopper og gulv, forteller Marius Salamonsen Søbstad.

Han er er av de ansatte ved kafeen, som drives av Café og kjøkken, én av de åtte fagområdene i arbeidslinja til DREIS, en avdeling i enheten Arbeid og aktivitet som legger til rette for en meningsfylt arbeidshverdag for mennesker med ulike behov.

Fornøyd med arbeidsplassen

Søbstad jobber på kjøkkenet for Håpet kafé, og akkurat det har han mye erfaring med.

–Jeg har gått kjøkkenfag på videregående, og laget mat for kurs og konferanse i ni år. Jeg skjærer opp grønnsaker, lager eggerøre, vafler, baguetter og salater, sier han.

Søbstad forteller at man får kjøpt både lunsj og søtsaker i den nyåpnede kafeen. Nå er han fornøyd med at de endelig har åpnet.

– Jeg liker arbeidsplassen min, og liker å jobbe med Bjørnar og Mona. Det er fint å treffe folk. I tillegg er jobben nærme der jeg bor. For øyeblikket jobber jeg tre ganger i uken, forklarer han.

Det er Mona Nybakke, Bjørnar Pettersen, miljøterapeut i Dreis, og Marius Salamonsen Søbstad som drifter kafeen.

– Fin møteplass for de eldre

Terje Johansen, som er daglig leder for DREIS, forteller at kafeen ved Mortensnes sykehjem ikke har vært i drift de siste årene. Han har inntrykk av at beboerne og de ansatte er glade for at det endelig har åpnet en kafé her.

– Det har blitt godt mottatt allerede, og det kommer folk hit som ikke har tilknytning til sykehjemmet. Jeg tror dette kan bli en fin møteplass for de eldre, og ikke minst får de ansatte ved sykehjemmet et sted de kan kjøpe seg god lunsj. Det virker som det kan bli liv laga her, men vi er selvfølgelig avhengige av at folk bruker kafeen, påpeker han.

På sikt håper DREIS at de kommer seg inn i flere kommunale bygg for å drive flere kafeer og kjøkken.

– Vi ønsker å gjøre dette så vi kan bygge opp flere nye arbeidsplasser, og få flere ut i jobb. Snart flytter vi også inn på kjøkkenet ved Kroken sykehjem, der vi blant annet skal produsere varmmat, forteller han.