Utsmykker nytt Kræmer-bygg:

– Kritikk er en del av hverdagen som kunstner

Det har vært kontrovers rundt utsmykking av offentlige rom. I helga monterte nordnorske kunstnere sine verk på veggene til Kræmer Eiendom AS på Stakkevollvegen.

BYENS FLOTTESTE KANTINE: fra venstre: kunstner Bjørn Elvenes, kurator Kristin Josefine Solstad, daglig leder for Kræmer Eiendom AS Petter Daae og kunstner Hanne S. Nilsen ved siden av en skulptur gjort av Elvenes.Alle Foto: Trond Karlstrøm 

nyheter

Kontorbygningen på Stakkevollvegen skal huse Statens vegvesen, Helse Nord og en rekke andre aktører. Til sammen skal rundt 700 mennesker arbeide i bygget.

– Vi er veldig fornøyd med resultatet, sier Petter Daae, daglig leder i Kræmer Eiendom AS.

Kunstnerne som jobbet på prosjektet er Bjørn Elvenes, Hanne S. Nilsen og Rune Francisco Fauske, mens Kristin Josefine Solstad fra KunstsentralenNord har kuratert og ledet prosjektet.

Hett tema

Kvaliteten på kunstverk ved offentlige arbeidsplasser eller rom har i de siste årene vært mye debattert. Mange husker nok Karl Karlsson, da han som tillitsvalgt og lokallagsleder for Politiets Fellesforbund, rettet krass kritikk mot kunsten på det nye politihuset, og mente at han kunne laget slike bilder selv, hjemme i sin egen garasje.

Kurant utfordret ham til å lage en egen utstilling. Og som sagt, så gjort. Han åpnet sin egen kunstutstilling våren 2016, og sørget for besøksrekord på Kurant.Det andre prosjektet sto tromsøkunstner Joar Nango for. Han skapte rabalder i bygda Kvam i Oppland med en installasjon ved den nye E6 i området. Kunstverket til 400.000 kroner ble blant annet tilgriset med avføring.

BRUKTE TRE MÅNEDER PÅ MALERIET: Bjørn Elvenes er både skulptør og maler. 

Man får mer guts

Kunstnerne som har utsmykket Kræmer-bygget har ikke latt de nevnte diskusjonene ramme den kunstneriske prosessen.

– Kritikk er en del av hverdagen som kunstner, man får litt mer guts i kroppen av å ha dette som levebrød. En kunstner må handle fritt, uavhengig av hva andre mener, sier kunstner Bjørn Elvenes.

Han er utdannet i ved kunstakademiet i Krakow og i Vesterålen. Elvenes står også bak Blåbyprosjektet som skulle gjøre Sortland til en by malt kun med helt spesiell palett.

– Folk forventer kanskje ikke å møte kunst i det offentlige, og det er jo positivt at de da kan bli overrasket, fortsetter Elvenes.

– Hverdagskunst slik som her i dette bygget er veldig viktig, og vi er veldig glad for at vi ble spurt om å være med på prosjektet, sier kunstner Hanne S. Nilsen. Hun har jobbet som kunstmaler i syv år, og ble i 2016 tildelt Karlsøy kommunes kulturpris.

MALER KYSTLIVET I NORD-NORGE: Kunstner Hanne S. Nilsen fikk utdelt Karlsøy kommunes kulturpris i 2016. 

Kyst og fiskerihistorie

Kurator Kristin Josefine Solstad forteller at tanken bak kunstverkene var å formidle kystkulturen i området. Hun jobbet tett sammen med Kræmer Eiendom AS for å finne ut hvordan de ønsket å utsmykke bygningen.

– Kunstverkene skildrer historien om regionens og Tromsøs tilknytning til havet. Bedriften Kræmer har spilt en viktig og sentral rolle her i Tromsø, opprinnelig innen maritim næring. Dette ønsket vi å få fram gjennom kunstverkene, som er samtidig både modernistiske og tradisjonelle, sier Solstad.

– Selv om vi nå arbeider med helt andre ting ønsket vi å fortelle historien om Kræmer, som er tuftet på fiske og fangst, legger Daae til.

LES OGSÅ: Leverer anmeldelse: Omstridt kunstverk skjemt av drittpakke i dametruse

Båtens rene form

Alle kunstnerne som er involvert i prosjektet har i lang tid arbeidet med nettopp kystkultur og nordnorske tradisjoner.

– For meg er det helt naturlig at mine malerier avbilder kystlivet, det er dette som inspirerer meg, sier Nilsen.

– Historien om Kræmer er veldig spennende. Kræmer-familien var veldig respektert blant fiskere og mannskap i Nord-Norge. Mine kunstverk har lenge omhandlet kystkultur, og dette prosjektet passet meg veldig godt, forteller Elvenes.

– Jeg har alltid vært fascinert av selve båten, hvis du tar vekk masten og alt det andre sitter du igjen med en veldig ren form. Dette har jeg forsøkt å få fram gjennom skulpturene, fortsetter Elvenes.

Kunstverkene er satt opp i et fellesrom i bygningen, som etter åpning skal huse kantinen.

– Det blir byens flotteste kantine når den står ferdig, sier Daae, som også skryter av bygningen og området.

LES OGSÅ: Karl Karlsson kaster seg inn i kunstdebatten igjen: – Jeg kunne sikkert ha samlet sammen noe skrot for 400.000 kroner