Flyruter fra Tromsø kan rammes av ny flypassasjeravgift

Widerøe mener endringene i avgiften er for små.
nyheter

Flypassasjeravgiften blir endret i statsbudsjettet for 2019, varsler Finansdepartementet mandag. Den flate avgiften på 83 kroner pluss moms per billett skal erstattes av følgende to forskjellige satser fra april neste år, skriver Dagens Næringsliv:

  •  75 kroner pluss moms pr. billett i Norge og til resten av Europa.
  •  200 kroner pluss moms pr. billett til resten av verden.

Fra 1. januar fram til de nye avgiftene innføres i april, vil den nåværende avgiften økes med én krone til 84 kroner.

Lønnsomheten faller

Disse endringene i flypassasjeravgiften er for små, ifølge Widerøe, som mener konsekvensen kan bli kutt i rutetilbudet på små flyplasser i distriktene. Flyselskapet mener kuttet i avgiften på korte flyruter kuttes er for lite.


Fra i dag har Widerøe kuttet i flyrutene til Tromsø

Det er ikke lenger noen avganger mellom Svolvær og Tromsø med Widerøe.


– Vi har snakket om effektene av avgiften i to år, og har allerede redusert tilbudet tidligere i år fordi lønnsomheten på flere ruter er fallende. Vi har ingen interesse av å rope «ulv, ulv!», sier Widerøes kommunikasjonssjef Silje Brandvoll til DN.

Tromsø-Finnmark kan rammes

Flere ruter fra Tromsø til småflyplasser i Finnmark drives uten statlig tilskudd, og kan rammes av rutekutt, ifølge avisa.

I Nordland kuttet Widerøe 44 flyginger tidligere i år, men flyselskapet mener det er for tidlig å si hvilke ruter som kan bli berørt i tiden fremover.

– Det vil være kommersielle ruter med lite trafikkgrunnlag som ikke er en del av anbudsrutene for staten, sier Brandvoll til DN.


Vil ha direktefly til Asia og USA på sikt

Kommunen ber Avinor se på mulighetene for å fly direkte til Asia og USA fra Tromsø.