Mack raser mot nytt sukkerforslag: – En hån mot bryggeribransjen

Regjeringen foreslår å fjerne sukkeravgiften på sjokolade og bakverk, men vil beholde den på brus. Dette vil true norske arbeidsplasser, mener Mack-sjefen.

SVÆRT KRITISK: Mack-direktør Harald Bredrup er svært kritisk til at regjeringen reduserer sukkeravgiften for godterier, sjokolade, kjeks og kaker – men ikke for alkoholfrie drikkevarer.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

I statsbudsjettforslaget som ble lagt fram av finansminister Siv Jensen, foreslår regjeringen å redusere sukkeravgiften på godteri, sjokolade, kjeks og kaker, men beholde den på alkoholfrie drikkevarer.

De ønsker å sette ned et partssammensatt utvalg for å se på hvordan de både kan få til et fungerende avgiftssystem for sektoren, og samtidig få ned sukkerkonsumet.

For komplisert å fjerne avgift

Høyres stortingsrepresentant Kent Gudmundsen sier at det er for komplisert å fjerne avgiften for brus og mineralvann på samme måte som for snop.

– Det er helt andre internasjonale regler, samt egne tekniske beregningsmetoder i bryggeribransjen, sier han.

BUDSJETTFREMLEGG: Morten Skandfer (til venstre), Kent Gudmundsen og Bjørn Gunnar Jørgensen fra henholdsvis Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet, la fram regjeringens statsbudsjettforslag i Tromsø.   Foto: Christer Pedersen

 

Målsettingen ved å innføre sukkeravgiften var å få ned forbruket av sukker her til lands.

Det reagerer bryggeribransjen kraftig på.

– Det er en direkte hån mot bransjen, og det viser at man ikke anerkjenner det arbeidet som bransjen har gjennomført helt på egen hånd, sier Mack-direktør Harald Bredrup til iTromsø.

Norge best i verden

Bredrup peker på at Norge er blitt det landet i verden som har høyest andel av sukkerfri brus og mineralvann. 51 prosent av salget dreier seg om sukkerfrie alternativer.

– Da økningen av sukkeravgiften ble innført, kunne du muligens si det var et vedtak som baserte seg på uvitenhet. Det kan du ikke lenger hevde, sier Bredrup.

Ifølge Mack-direktøren har den høye avgiften på sukker ført til at norske arbeidsplasser trues.

Grense- og netthandel truer

– I dag er den store utfordringen for bransjen netthandel og grensehandel. Det er fritt fram å importere brus for 350 kroner, sier han.

Bryggerisjefen mener avgiftsøkningen utvilsomt har fått konsekvenser.

– Til tross for en rekordsommer i nesten hele landet, har produksjonen og salget av brus og mineralvann gått ned. Samtidig har grensehandel og nettomsetning steget kraftig, sier han.

Rammer de små og mellomstore

Bredrup sier at sukkeravgiften spesielt rammer mindre og mellomstore produsenter.

– De har ikke så mange store internasjonale merkevarer i ryggen, og er mer følsomme for lavere salg, sier han.

STØTTER MACK: Forbundsleder i Norges nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund, Jan-Egil Pedersen sier at videreføringen av høy sukkeravgift for brus og mineralvann er en direkte trussel mot norske arbeidsplasser.   Foto: Ilja C. Hendel

 

Forbundsleder i Norsk nærings- og nytelsesmiddelesarbeiderforbund, NNN, Jan-Egil Pedersen, er enig.

– Ja, vi støtter Mack 100 prosent.

– Ved å videreføre sukkeravgiften for bryggeribransjen, er man med på å videreføre det avgiftskaoset som har rådet det siste året, sier han.

Ifølge Pedersen er det ødeleggende for norske bedrifter og arbeidsplasser at det stort sett er fri flyt av brus og mineralvann over grensene.

– Vi er rykende uenige med regjeringen i dette spørsmålet. Vi krever at man går tilbake til det tidligere avgiftsnivået for alle sektorer, og at man på sikt tetter igjen 350-kronershullet for netthandel med brus, sier Pedersen.