Døde av legionella ved sykehjem på Sortland

I forrige uke ble det kjent at en beboer ved Lamarktunet på Sortland ble smittet av bakteriesykdommen Legionella.

Ifølge kommunalsjef helse omsorg i Sortland kommune, Sture Jacobsen, døde personen som følge av sykdommen.  Foto: SILJE HELENE NILSEN

nyheter

Ifølge kommunalsjef helse omsorg i Sortland kommune, Sture Jacobsen, døde personen som følge av sykdommen.

– Vi beklager sterkt at dette ble utfallet, understreker Jacobsen, og legger til at kommuneledelsen har møtt familien til den døde for å beklage det som har skjedd.

– Det går sterkt inn på kommunens ledelse og vi har stor medfølelse med de etterlatte, sier han.

Satte i gang strakstiltak

Selv om årsaken til legionellasmitten fortsatt ikke er kjent, tar kommunen og Jacobsen fortsatt utgangspunkt i at smitten oppsto via varmtvannet. I den forbindelse ble det gjennomført en omfattende nedspyling av alle rørsystemer og tappepunkt ved Lamarktunet.

– Vi satte i gang et strakstiltak gjennom å spyle varmtvann med høy temperatur for å drepe eventuelle legionellabakterier i rørene. Det var personer fra teknisk som gjorde dette og holdt på hele natta, fra fredag til lørdag, for å komme i mål, sier han.


Ber UNN utsette blålyskutt

Blålys-opprøret i øyriket vokser i styrke. I går fikk beboerne drahjelp fra politikerne i formannskapet.

 

Forholdsregler for fremtiden

Jacobsen opplyser at Sortland kommune også har iverksatt forebyggende tiltak som skal hindre fremtidige legionellatilfeller.

– Nå har vi bestilt teknisk utstyr som skal brukes for å bygge om varmtvannssystemet. Intensjonen er å forhindre at vanntemperaturen blir så lav at dette skjer igjen, sier Jacobsen.

Venter på svar

Det ble tatt prøver av vannet ved Lamarktunet i forrige uke, men svarene på disse er ikke klare.

– De skal analyseres grundig, noe som tar tid. Vi kunne derfor ikke vente på de ferdige resultatene før vi satte i verk tiltak. Vi måtte agere umiddelbart, slår Sture Jacobsen fast.

Ifølge hjemmesidene til Folkehelseinstituttet er Legionellose en bakteriell sykdom som forårsakes av legionellabakterien. Legionellabakterier er vanlig å finne i naturen og finnes i overflatevann og i jordsmonn. Bakterien overføres ved å puste inn aerosoler fra varmt- eller kaldtvannsystemer.


Fire personer døde av legionella i Sverige

Fire personer døde etter å ha blitt smittet av legionella i Stockholm i fjor sommer.

 
Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter