Nå starter høysesongen for viltpåkjørsler

Fire av ti viltpåkjørsler skjer i løpet av årets tre siste måneder.

VILTPÅKJØRSEL: Slik kan det se ut etter en kollisjon med elg. Foto: Tom Fredrik Hess 

nyheter

I fjor ble det registrert 84 kollisjoner mellom bil og vilt i Troms de siste tre månedene av året.

– Oktober er starten på høysesongen for viltpåkjørsler. Det er fra nå og ut vinteren de aller fleste kollisjoner mellom bil og vilt skjer i Troms, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding.

Forklaringen er enkel: mørkere kvelder, føreforhold, sesongtrekk og høstjakta.

Demp farten

Sammenstøt med store dyr som elg og hjort fører ofte til alvorlige personskader og store materielle skader, spesielt om hastigheten er over 80 kilometer i timen. Høy fart gjør det også vanskeligere å oppdage og reagere i tide på dyr som er på vei inn i veibanen.

– Vær ekstra oppmerksom og demp farten, spesielt på utsatte veistrekninger- og tidspunkt på dagen. Flest ulykker skjer mellom klokken 07 og 08 på morgenen, og etter klokken 17 og fram mot midnatt, sier Eklo.

Meld fra

Men hva gjør man hvis man er så uheldig at man kjører på et dyr? Du har plikt til å melde fra til politiet, enten det er husdyr eller vilt.

Å etterlate skadde dyr er straffbart. Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. Dermed kan de bli liggende i dagevis og lide en smertefull død, skriver forsikringsselskapet i pressemeldingen.