Sekstimersdagen får støtte av Ap - vil innføre «prøveordning»

Arbeiderpartiet ønsker å få på plass en statlig tilskuddsordning for bedrifter som vil teste ut sekstimersdagen eller kortere arbeidstid for sine ansatte.

Arild Grande (Ap) sier partiet vil etablere nasjonale tilskuddsordninger «for forsøk med kortere arbeidstid/sekstimersdag». Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 

nyheter

Det er partiets arbeidslivsutvalg som nå har konkludert og går inn for at det skal gis statlige tilskudd «for forsøk med kortere arbeidstid/sekstimersdag.» Det skriver Dagsavisen.

– Vi har lett med lys og lykte etter tiltak som kan bidra til at flere slipper inn i arbeidslivet, sier Arild Grande (Ap), leder av utvalget, til avisen.

Gode resultater hos Tine

Grande opplyser at det i en del belastende yrker, eksempelvis innenfor helse- og omsorgssektoren, er vanskelig å stå et helt arbeidsliv fordi ansatte blir utslitt.

– Vi ønsker derfor å se på om kortere arbeidstid kan få flere til å stå lenger i jobb, sier han.

Komitélederen viser til Tines osteproduksjon på Heimdal. Der har de ansatte hatt sekstimersdag i mer enn ti år.

– Sekstimersdag førte til kraftig reduksjon i sykefraværet og stor vekst i produksjonen. Vi er svært nysgjerrige på om flere bedrifter kan oppnå samme resultater, sier Grande.

LES OGSÅ: iTromsø erfarer: Gunnar Wilhelmsen nomineres som Aps ordførerkandidat

Høyre kritisk

Utvalget ønsker ikke å innføre sekstimersdagen som en nasjonal norm. Særlig belastende yrker skal prioriteres, og partiet mener det bør gis midler til følgeforskning for å undersøke effekten av forsøkene.

Rødt, MDG og SV har gått inn for sekstimersdagen, mens Høyre stiller seg svært kritiske til forslaget.

– Sekstimersdag løser lite når vi vet at flere trenger å jobbe mer og stå lengre i arbeid for å opprettholde velferdsstatens bærekraft i framtida, har Heidi Nordby Lunde (H) tidligere uttalt til ANB.

– Det viktige er å jobbe for at flere kan slippe inn i arbeidslivet og at flere kan stå lenger i jobb. Hvis kortere arbeidstid kan bidra til det, er det positivt både for den enkelte og for samfunnet, sier Grande.