Jobber tett med danske stjernearkitekter om nytt milliardmuseum

De neste månedene arrangerer museumsdirektør Lena Aarekol workshops med rundt 30 andre for å utvikle nye Tromsø Museum.

ARBEIDET I GANG: Selv om det på museumstomta bak museumsdirektør Lena Aarekol ikke er mye som ligner nytt museum, er arbeidet med utforming av milliardprosjektet i full gang. 

nyheter

På sideveggen til bygget som huser «Polstjerna» ved Polaria henger et svært oransje banner. Teksten lyder:

«På Mack-tomta kommer Nye Tromsø Museum – Universitetsmuseet

• 19.700 kvadratmeter

• 5–7 etasjer

• 2.300.000 gjenstander»

Hengt opp til jubileumsfest

Det kan i tillegg føyes til at kostnadsrammen er på 1,5 milliarder kroner.

INFORMERER: Museumsdirektør Lena Aarekol ved banneret som henger på «Polstjerna»-bygget, for å fortelle om museumsplanene. 

– Det skal ikke bare bygges et nytt bygg, men et nytt og moderne museum. Nå får vi et bygg som rommer alt: både magasiner, laboratorier og utstillingsarealer, sier museumsdirektør Lena Aarekol.

Det tok åtte år, men omsider er Stiftelsen Tromsø gamleby på plass

Tor Lægreid mener en gamleby i Tromsø er viktig for å unngå at verdifull kulturarv går til spille

 

Banneret ble hengt opp da UiT nylig inviterte til byfest i anledning 50-årsjubileet.

– Det blir hengende en stund til. Jeg synes det er fint at det henger der, for å vise at det skal skje noe her.

Et av Nordens fremste

I juni ble det klart at Statsbygg, som er byggherre for det nye museet, ga det danske arkitektfirmaet Henning Larsen Architects oppdraget med å utvikle nytt museum. Tromsøfirmaet Borealis Arkitekter er også med på laget.

Danskene regnes som et av Nordens fremste arkitektfirma, med flere prestisjebygg i Norden på cv-en. Disse inkluderer blant annet konserthuset Harpa i Reykjavik, Umeå kunstmuseum og Mosegaard museum i Århus.


Lørdagskåseriet:

Når de døde våkner

Det er fint å tusle rundt på kirkegårder. Man burde gjør det oftere.

 

– Vi hadde offisiell kick-off i august i Tromsø, i september var vi i Århus i Danmark og denne uka var arkitektene, statsbygg og rådgivere her i Tromsø for en todagers workshop. I november og desember skal vi igjen ha to nye workshop for å jobbe videre med mulighetsstudier og skisseprosjekt.

– Det er en viktig prosess vi er inne i nå, og arkitektene lytter til de innspillene vi kommer med på vegne av brukerne. På prosjektmøtene deltar 20 til 35 personer, det er et stort arbeid vi skal gjøre, sier museumsdirektøren.

Andre oppgaver

Det er vel ett år siden det ble klart at tomtevalget falt på sentrum, til fordel for Breivika og skipsverftstomta. Da var både UiT-rektor Anne Husebekk og stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) til stede sammen med Lena Aarekol.

– Vi har kommet langt siden vi var her for ett år siden. Selv om det er mye jobb, er det veldig moro å være med på. Vi har etablert ulike arbeidsgrupper med ansatte ved Tromsø Museum som er sterkt engasjert i den spennende og utfordrende oppgaven vi er midt inne i. Det er utrolig moro å være med og utvikle det nye museet. Bygges for fremtiden

Det er ennå en stund til før skissene på hvordan nye Tromsø Museum – Universitetsmuseet skal se ut, foreligger. Prosjekteringsarbeidet er ennå i en fase hvor det handler om innhold.


 

– Foreløpig har vi skisser som bare viser volumberegninger. Jeg ser arkitektene er opptatt av tomta museet skal ligge, og om hvor vi er med tanke på natur, lys, mørke. De danske arkitektene synes det er et flott område, godt synlig fra havet og at det blir fint med overgang mellom vann og land.

I prosjekteringsfasen må de se inn i krystallkula, for å kunne bygge et museum for fremtiden.

– Det er ennå noen år til det står ferdig og vi må jobbe med hvordan vi kan få til et fleksibelt bygg tilpasset fremtidens bruk og behov, sier Lena Aarekol.