Forsikringsselskap varsler millionsmell etter skjeggkre-invasjon

Vil utfordre praksisen om at insektet kan føre til verditap på bolig.

BLITT VANLIG: Skjeggkre har blitt vanlig innendørs de siste årene. Den kan forveksles med sølvkre, men er større, har lengre haletråder og en mer fremtredende behåring. 

nyheter

I en børsmelding opplyser Protector Forsikring at de vil bokføre et reservetap på totalt 146 millioner kroner i tredje kvartal. Tapet knyttes i hovedsak til insektet skjeggkre.

– Bakgrunnen for reserveavsetningen er relatert til insektets økende inntreden i norske boliger, skriver selskapet.

Dagens praksis legger til grunn at skjeggkre kan føre til et verditap på boligen, og Protector legger til at de nå vil utfordre dette.

– Skjeggkre gjør ikke skade på mennesker, dyr eller bolig. Insektets økende inntreden vil sannsynligvis anses som normalt hjemmehørende i norske boliger i nær fremtid, skriver selskapet.

Med henvisning til forsiktighetsprinsippet velger de likevel å bokføre reservetapet. Selskapet opplyser at de siden 2015 har registrert 266 saker som omhandler insektet.

I et informasjonskriv som selskapet legger ved børsmeldingen, heter det at «det er antatt at så mange som 50 prosent moderne boliger vil ha en skjeggkrebestand om tre til fem år».

Skjeggkre, som først ble oppdaget i Norge i 2013, har vært en problemstilling flere steder i Tromsø de siste månedene, blant annet ved en rekke skoler og i offentlige bygg: