Lege Ingvard Wilhelmsen holder foredrag for fulle hus: – Man bør gruble mindre og ha færre bekymringer

Lege Ingvard Wilhelmsen er professor emeritus ved Universitetet i Bergen, spesialist i indremedisin og psykiatri og har skrevet mange bøker om blant annet selvhjelp. Tirsdag kveld besøkte han Tromsø med foredraget «Sjef i eget liv».

POPULÆR LEGE: Ingvard Wilhelmsen trekker fulle hus på Kulturhuset, tirsdag. FOTO: Promo/ Jan M. Lillebø 

nyheter

«Sjef i eget liv» er også tittelen på en av Wilhelmsens bøker.

– Hva snakker du om i foredraget?

– Jeg skal snakke om folks holdninger og hva de bruker livet og forholder seg til. Om livet, døden og all den grublingen folk holder på med. Det er stort sett det jeg synes er interessant.

Færre bekymringer

Foredraget er så populært at han gjennomfører det to ganger. Begge er helt utsolgt på Kulturhusets hovedscene.

– Hvorfor tror du mange er så interessert i denne tematikken?

– Det jeg snakker om er ganske allment. Selv om det ikke gjelder alle, er det ganske mange som grubler og bekymrer seg over ting. I tillegg kjenner de kanskje til meg fra før, eller har leste bøkene mine, sier Wilhelmsen.

Legen mener at det å ta kontroll over egne tanker og krefter kan bidra til å ansvarliggjøre personer rundt eget liv.

– Hvordan mener du man blir sjef i sitt eget liv?

– Folk bør tenke seg litt om og finne ut hva man bruker kreftene sine til. Man bør ha mål om å tilegne seg nyttige holdninger, og et slik type mål kan være å gruble mindre og ha færre bekymringer. Det tror jeg er lurt.

Bedre liv

Et annet tips Wilhelmsen har for å få bedre kontroll, er å ikke tenke så mye på hva som «kan skje».

– Det er ikke så lurt å bruke så mye tid på spørsmål som ligger i fremtiden. Disse «tenk om», «hva hvis»-tankene. Du kan jo gruble i en evighet på noe dersom svaret ligger i fremtiden, og det er jo helt meningsløst.

– Tror du folk kan få et bedre liv dersom de slutter å gruble over slike ting?

– Bedre og bedre. Vel, man får i alle fall mer energi til å bruke på hva livet ellers har å by på. Det er mye flaks og mange faktorer som spiller inn for å avgjøre hvor godt livet blir, og da lønner det seg å bruke kreftene på det man faktisk kan gjøre noe med.

Liv og død

I over 20 år har Wilhelmsen drevet en Hypokonderklinikk i Bergen, og han har i flere år uttalt seg i mediene om temaer vedrørende sykdomsangst og de negative tankene som følger i kjølvannet.

– Hypokonderne grubler over liv, død og sykdom. De prøver å ta kontroll på døden, men det er et ukontrollerbart og vanskelig prosjekt. Og så er det dem med sosial angst, som grubler over hva folk synes om dem. Det vil de jo uansett aldri få vite noe om. Det er ok å ville ha kontroll over de tingene som er angripelige. Døden er ikke en av de tingene. Vi kan ikke kontrollere om flyet ramler ned eller ikke.

– På hvilken måte preger slike tanker samfunnet vårt?

– Det er mange fornuftige i samfunnet, og de tankene har bestandig vært der. Folk har alltid bekymret seg.

– Tror du alle sitter og grubler på ting som kan skje?

– Jeg tror ikke alle gjør det, men mange. Alle ekte sykdommer og konflikter må vi ta med en gang, men vi trenger ikke ta noe annet i tillegg.

– La tankene passere

I og med at Wilhelmsen har jobbet i en årrekke med å behandle folk med hypokondri, har han også tips til teknikker du kan ta i bruk ved behov.

– Du må i alle fall sjekke om du kan gjøre noe med katastrofetankene som kommer. Ligger svaret i fremtiden, kan du bare la det ligge og ikke bry deg. Bli bevisst på tankene du bruker tid på, og vurder hvilke du skal gi kraft og næring. De fleste slike tankerekker kan du bare la passere.