Aktører fra Tromsø skal markere kampen mot plastsøppel på Island

Denne helga skal Tromsø kommune og Framsenteret delta på konferansen «Arctic Circle» i Reykjavik.

TIL ISLAND: Aktører fra Tromsø skal til Island for å markere kampen mot plastsøppel.   Foto: Jamie Bivard

nyheter

Den internasjonale konferansen «Arctic Circle» er den største av sitt slag, sammen med Arctic Frontiers i Tromsø, med 2.500 deltakere.

Under konferansen skal seniorforsker Claudia Halsband, fra Akvaplan-niva, forskningskoordinator ved Framsenteret, Kathryn A. Donnely, og Frode Kjersem, direktør ved Framsenteret, fortelle om Framsenterets nye forskningsprogram, «Plast i Arktis».

– Plastforsøpling har blitt et av de største globale miljøproblemene og er en trussel mot arktiske økosystemer. Vi skal etablere og formidle kunnskap om omfanget, fordeling og transport av plastforurensing i nordområdene, og forske på hvordan det påvirker arktiske økosystemer på land, sjøis og i havet, sier Donnely.

– Må redusere unødvendig plast

Ordfører Kristin Røymo skal også delta på konferansen.

– Vi fant fort ut at vi hadde felles sak med Tromsø kommune og ordfører Kristin Røymo, som i det siste året har satt den overdrevne bruken av plast og plastforsøpling på dagsordenen, sier formidlingskoordinator ved Framsenteret, Helge M. Markusson.

Ordfører: Kristin Røymo skal delta på konferansen på Island.   Foto: Rikke Lange

 

Han er prosjektleder for markeringa på Island.

– I 2050 kan det være mer plast enn fisk i havet om vi fortsetter som i dag. Vi må derfor jobbe med å redusere unødvendig plastbruk samtidig som vi tilrettelegger for økt resirkulering og at flere land innfører panteordninger, sier Kristin Røymo i pressemeldingen.

Skal utarbeide håndbok

Under konferansen skal Kulta lage en forestilling som tar opp temaet spredning av plast i nordområdene, samt den effekten det har. I tillegg til to utøvere fra Kulta, skal utøvere fra det islandske nysirkusensemblet Hringleikur medvirke i forestillingen.

I tillegg til selve forestillinga skal det vises ei fotoutstilling med bilder av Jamie Bivard og kostymedesign av Rune Hennum Nilsen lørdag kveld. Bildene er tatt under en workshop i prosjektet i Tromsø i sommer.

UTSTILLING: I tillegg til selve forestillinga skal det vises ei fotoutstilling med bilder av Jamie Bivard og kostymedesign av Rune Hennum Nilsen lørdag kveld. Bildene er tatt under en workshop i prosjektet i Tromsø i sommer.  Foto: Jamie Bivard

 

I tillegg til dette arrangementet er Framsenteret sterkt til stede under Arctic Circle med flere arrangementer. I en egen sesjon, der blant annet sametingspresident Aili Keskitalo deltar, skal et internasjonalt panel se på hvordan forskning kan benyttes på en bedre måte i ulike samfunnsstrukturer.

Resultatet av sesjonen skal være et bidrag inn i utarbeidelsen av en håndbok som kan brukes av interessenter både nasjonalt og internasjonalt.