Storgata og Kirkeparken kan vinne lyspris

Storgata og Kirkeparken er blant de nominerte til Norsk Lyspris 2018, i kategorien «Beste utendørsprosjekt».

KAN VINNE PRIS: Storgata og Kirkeparken er nominert til Norsk Lyspris 2018, i kategorien «Beste utendørsprosjekt».   Foto: Kristina Schröder.

nyheter

Det er foreningen Lyskultur, Norges ledende kompetansenettverk innen lys og belysning, som årlig deler ut prisen.

Naturlig landemerke

Ifølge juryen som har bedømt ulike prosjekter, viser Storgata og Kirkeparken et moderne lysanlegg, med høy detaljeringsgrad i utforming og teknisk design.

– Lyskonseptet er å fremheve Storgata og Kirkeparken som sentrums viktigste uterom; kulturhistorisk, som handelsgate, grønn lunge og knutepunkt for gående. Lyskonseptet fremhever domkirka i Kirkeparken som naturlig midtpunkt og landemerke i Troms sentrum, heter det i nominasjonen.

Sponset kirkebelysning

Det er Zenisk AS som har stått for lysdesign, landskapsarkitekt har vært Dronninga Landskap, mens Tromsø kommune er prosjekteier.

– Lysdesign har vært med i planleggingen siden forprosjektet. Det er laget et lyskonsept som har tatt hensyn til at Storgata er endret fra kjøre- til gågate, og at det er blitt en møteplass og et knutepunkt for byen, sier prosjektleder Henriette Jordheim i kommunen.

Hun viser til at Sparebanken Nord-Norge sponset belysning av Tromsø domkirke med én million kroner.

– Belysningen fremhever kirka og ikke minst baksiden, hvor lyset bidrar til å åpne opp og skape trygghet.

Prisutdeling i Oslo

Det er 17. gang Lyskultur deler ut Norsk Lyspris. Prisen deles ut for å synliggjøre bredden i norske belysningsprosjekter og belysningsprodukter i Norge. Norsk lyspris tildeles kategoriene «Beste utendørsprosjekt», «Beste innendørsprosjekt», «Beste produkt eller tekniske løsning», «Norsk lyspris – UNG» og «Åpen klasse».

Storgata og Kirkeparken er nominert i kategorien «Beste utendørsprosjekt», sammen med Stovnertårnet og Holmestrand stasjon.

De nominerte vil presentere sine prosjekter og vinnerne kåres under Lysets Dag, 21. november på Stiftelsen Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo.